"Πρωτογενής τομέας – Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας"

«750 εκ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα»
«Αναβάθμιση των αγροτικών Φωτοβολταϊκών από 100kW σε 500kW»
Η ομιλία του Βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κωτσού στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Όλο αυτό το διάστημα έχουμε αποδείξει ως κυβέρνηση,  ότι στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα επειδή για μας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας. Η στήριξή μας είναι έμπρακτη απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς που δοκιμάζονται κι αυτοί τόσο από την πανδημία του κορονοϊού όσο και από τις φυσικές καταστροφές, με χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης ή αποζημιώσεων.

Για τη σωστή ανάπτυξη όμως του αγροτοδιατροφικού τομέα , πέρα από την οργάνωση και τη διοίκηση της αγροτικής παραγωγής , μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού.
Η διαρκώς αυξανόμενη άλλωστε παγκοσμιοποίηση της οικονομίας προκαλεί παράλληλα μεγαλύτερη εξάρτηση της σύγχρονης ζωής από τις αλυσίδες εφοδιασμού και τα συστήματα εμπορευματικών μεταφορών για τη διακίνηση των πρώτων υλών, καθώς και των προϊόντων. Επομένως κάθε βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και στη μείωση της ανεργίας.
Έτσι ερχόμαστε σήμερα να ενσωματώσουμε την Οδηγία 2019/633 της ΕΕ (ως μία από τις πρώτες χώρες) προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιεσδήποτε στρεβλώσεις παρουσιάζονται στην παραγωγή , στη μεταποίηση , στην αγορά, στην κατανάλωση των προϊόντων, που ζημιώνει κυρίως τους παραγωγούς μας.
Επίσης σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ), η Ελλάδαπαρόλες τις αντίξοες συνθήκες που διανύουμε κατόρθωσε να πετύχει αύξηση των εξαγωγικών της προϊόντων στον κλάδο των τροφίμων και του λαδιού το 2020. Συγκαταλέγεται επίσης, στο Top10 των χωρών με παραγωγή και εξαγωγές βαμβακιού, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, και είναι η χώρα παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ), καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, όπως η μαστίχα και η φέτα.
Προκειμένου λοιπόν να ενισχύσουμε την αγροτική παραγωγή και τον παραγωγό νομοθετούμε στα εξής κυρίως σημεία:
•Στην προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές που αναπτύσσονται εις βάρος τους και πλήττουν το εισόδημα και την παραγωγή τους
•Στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών και στους ξεκάθαρους όρους στις συμφωνίες τους με τους αγοραστές. Γιατί δε νοείται στις μέρες μας να πουλάει παραγωγός την παραγωγή του και να μη συμφωνεί την ποσότητα που πουλά και την τιμή που εισπράττει. Λέμε όχι στην ανοιχτή τιμή των προϊόντων
•Στη θωράκιση των συνεταιρισμών που διαπραγματεύονται την πώληση αγαθών που συλλέγουν από τα μέλη τους με εμπόρους, με μεταποιητές και με αλυσίδες λιανικής πώλησης ειδών. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στο μεμονωμένο παραγωγό να ενταχθεί σε ένα μαζικό σχήμα ώστε να αυξήσει τη διαπραγματευτική του ικανότητα, να μπει στη λειτουργία οικονομιών κλίμακας, για να μπορεί να έχει μεγαλύτερα προνόμια και καλύτερα αποτελέσματα.  
•Την εξόφληση των εαυλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 30 ημέρες και των υπόλοιπων γεωργικών μέσα σε 60 ημέρες
Η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων όπως όλοι γνωρίζετε στηρίζεται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες και οι βιολογικές διεργασίες, επομένως είναι χαρακτηριστική η ανασφάλεια των ατόμων που ασχολούνται και δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα του γεωργικού ανεφοδιασμού. Άρα μέσα στο ήδη αστάθμιστο περιβάλλον τους, εμείς δεν οφείλουμε να προστατεύσουμε τις αθέμιτες πρακτικές που έχουν να αντιμετωπίσουν;
Γι’ αυτό προβλέπουμε και τη διαδικασία των καταγγελιών σε τέτοιου είδους πρακτικές και την εμπιστευτικότητα και την προστασία της ταυτότητας του καταγγέλοντος.
Σ αυτό το σημείο οφείλω να αναγνωρίσω πως χάρη στις άοπλες προσπάθειες του Υπουργείου και της κυβέρνησης, στο ταμείο ανάκαμψης προβλέπεταιένα σημαντικό ποσό, 200 εκ ευρώ που με την αναμόχλευση και την μόχλευσηιδιωτικών κεφαλαίων θα φτάσει στα 750 εκ ευρώ για έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα όπως διαχείρισης υδατικών πόρων , εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά.
Επίσης, προκειμένου να αυξήσουμε το αγροτικό εισόδημα είναι επιβεβλημένη η αύξηση της δυναμικότητας των αγροτικών φωτοβολταϊκών από τα 100 kW στα 500 kW χωρίς να χάνεται η ιδιότητα του αγρότη. Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό αξιοποιώντας το NetMetering, να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να αυτονομηθούν όσον αφορά την ενεργειακή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το όραμά μας για τον πρωτογενή τομέα είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε νέους αγρότες πίσω στην ελληνική γη για μια ολοκληρωμένη αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε νέου είδους καλλιέργειες με νέες μεθόδους.Θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά τόσο στις εγχώριες αγορές όσο και στις διεθνείς.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.22
Δύση: 19.28
Σελήνη
26 ημερών
1808
Οι Τουρκαλβανοί νικούν τους Έλληνες επαναστάτες στην Καλαμπάκα.
1821
Υψώνεται η Σημαία της Επαναστάσεως στο Καρλόβασι Σάμου.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος οχυρώνεται στο χάνι της Γραβιάς και αναχαιτίζει την προέλαση της στρατιάς του Ομέρ Βρυώνη.
1907
Φονεύεται ο Μακεδονομάχος Ανθλγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας) στο Παλαιοχώρι (Φούφα) Κοζάνης.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Μήλο και οι Ιταλοί τη Σάμο.
1945
Παραδίδεται η γερμανική φρουρά της Ρόδου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.