Α.Σκόνδρα: Δημιουργούμε μηχανισμό στήριξης αγροτών-επαγγελματιών για συνέπειες φυσικών καταστροφών

Ένα σημαντικό νομοσχέδιοψηφίστηκε χθες στη Βουλή, που αφορά τους αγρότεςκαι χιλιάδες επαγγελματίες της Καρδίτσας.Η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, δηλώνει σχετικά:
«Οι Καρδιτσιώτισσες και οι Καρδιτσιώτες βιώσαμε τις τραγικές συνέπειες του Ιανού, με τις καταστροφές και τις απώλειες που άφησε πίσω του. Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε, ότι ηπατρίδα μας πλήττεται όλο και συχνότερα από φυσικές καταστροφές, από σεισμούς και πλημμύρες, οι οποίες μάλιστα αυξάνονταισε ένταση, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Μετά τις καταστροφές, ακολουθεί μία πολύ δύσκολη περίοδος για τους πληγέντες, αφού για την αποκατάσταση των ζημιών και την πληρωμή αποζημιώσεων, μπλέκονται τα γραφειοκρατικά γρανάζια και οι αρμοδιότητες δεκάδων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους.  

Έζησα τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητα, αλλά και τις καθυστερήσεις, που προκύπτανε την περίοδο μετά τον Ιανό και μέχρι σήμερα, από την καθημερινή προσπάθεια μου, να επιλύσω και να επιταχύνω ζητήματα εκτιμήσεων, αποζημιώσεων και ότι άλλο προέκυπτε, διαφόρων επαγγελματικών κλάδων της Καρδίτσας.   

Αυτή την διασπορά αλλά και επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ότι αυτό συνεπάγεται, έθεσα επανειλημμένα στις συναντήσειςμου με τους συναρμόδιους Υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι πολύ θετικό, που η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη μιας έγκαιρης υποστήριξης των πληγέντων, εισάγει ρυθμίσεις για την δημιουργία ενός θεσμοθετημένου συστήματος προληπτικής δράσης και την κρατική αρωγή, προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, οι οποίοι πλήττονται από θεομηνίες.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που λύνει προβλήματα δεκαετιών, αφού αποκαθιστά λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, επιδιορθώνοντας ταυτόχρονα το εντελώς κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, που υπάρχει σήμερα.

Κεντρικοί άξονες του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, την αναμόρφωση και ενίσχυση του μηχανισμού αποζημιώσεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Εξίσου σημαντική είναι η ένταξη, για πρώτη φορά, των αποζημιώσεων αγροτικών εκμεταλλεύσεων για θεομηνίες και την εξαίρεση, υπό όρους, της καταβολής τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες.

Προχωράμε στην θεσμοθέτηση του εφάπαξ βοηθήματος πρώτης αρωγής και την λειτουργία ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για άμεση και ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων.

Δρομολογείται η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και η υλοποίηση του προγράμματος Αντ. Τρίτσης, για την εκπόνηση μεγάλων σχεδίων και έργων, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την δημιουργία εξιδεικευμένων δομών, τον αυστηρό και διαφανή έλεγχο της όλης διαδικασίας και την κάλυψη παλαιών νομοθετικών κενών, η χώρα αποκτά ένα σύγχρονο πλαίσιο, γρήγορων και απλουστευμένων διαδικασιών.

Υλοποιούνται βασικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού μας, ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την άμεση στήριξη των πολιτών, στα πιθανά ακραία καιρικά συμβάντα.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 04.59
Δύση: 20.00
Σελήνη
12 ημερών
1732
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Χίο τον νεομάρτυρα Νικήτα από την Νίσυρο.
1818
Μύηση του Παπαφλέσσα στην Φιλική Εταιρεία.
1821
Η Ρεντίνα στα Άγραφα περιέρχεται πάλι στους Τούρκους, οι οποίοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες σε βάρος του πληθυσμού.
1824
Αρχίζει η καταστροφή των Ψαρών από τους Τούρκους.
1905
Σκοτώνεται ο Μακεδονομάχος Ιωάννη Καλογεράκη ενώ επιτίθεται κατά κομιτατζήδων στον Αετό Φλώρινας.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός νικά τον βουλγαρικό στο Κιλκίς και το Λαχανά.
1921
Απελευθέρωση της Νίκαιας και παράδοση της Τενέδου από τους Άγγλους στην Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.