Οριοθέτηση Ν. Ικονίου και Κοσκινά – Εποικιστικά Σχέδια Νομού - Συνάντηση Σκόνδρα -Ταγαρά

Οι οριοθετήσεις του οικισμού του Ν. Ικονίου και του Τοπικού Διαμερίσματος Κοσκινά, δρομολογήθηκαν επιτυχώς κατά την συνάντηση εργασίας της Βουλευτή του Νομού μας, κ. Ασημίνας Σκόνδρα, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Νίκο Ταγαρά.

Επίσης, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε επί μακρόν, η εξεύρεση λύσης ορισμού των ρυμοτομικών γραμμών στους Δήμους Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου και εν μέρη στους λοιπούς Δήμους του Νομού.

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα, τόνισε:

«Θετική και εποικοδομητική ήταν η συνεργασία μου, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Νίκο Ταγαρά, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των πολεοδομικών θεμάτων, καθώς ο ίδιος υπήρξε μάχιμος μηχανικός επί σειρά ετών και με τον οποίο, με συνδέει μακρά φιλία και πολλές επιτυχημένες συνεργασίες κατά το παρελθόν.

Ένα αντικείμενο, ήταν οι οριοθετήσεις του οικισμού του Ν. Ικονίου του Δήμου Σοφάδων και του Τοπικού Διαμερίσματος Κοσκινά του Δήμου Παλαμά. Στους οικισμούς αυτούς, που χρονολογούνται από το 1923, δεν είχε γίνει ποτέ οριοθέτηση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, για νέα κτίσματα ή επέκταση ή όποια άλλη ανάγκη προέκυπτε στις οικίες τους.

Είχα γίνει κοινωνός του προβλήματος από τους συμπολίτες μου και από τις δημοτικές αρχές, οι οποίες είχαν προβεί σε ενέργειες και με ενημέρωσαν επ’ ακριβώς, ζητώντας την αρωγή μου.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω, ότι ο κ. Ταγαράς ανταποκρίθηκε άμεσα και ήδη προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, η οριοθέτηση των οικισμών αυτών δρομολογήθηκε και θα ενταχθούν στα νέα ΤΠΣ.  

Το άλλο κυρίαρχο ζήτημα, που εξετάσαμε επισταμένως, αφορά στα πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα αστικού ιστού, που ταλανίζουν χρόνια τους πολίτες κυρίως των Δήμων Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου και σε μικρότερη κλίμακα τους υπόλοιπους Δήμους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα σύνθετο και δύσκολο, με το οποίο ασχολούμαι συστηματικά, αρχής γενομένης από τη σύσκεψη που προκάλεσα στη Βουλή με τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό κ. Οικονόμου, παρουσία εμπλεκόμενων φορέων του Νομού μας, Αντιπεριφερειάρχη κ. Νούσιο, Δήμαρχοι κ.κ. Τσιάκο και Σακελλαρίου, εκπρόσωποι του  ΤΕΕ Δ. Θεσσαλίας κ.κ. Τσιώνα και Μπίτη, Γεν. Γραμματέας του Δ. Καρδίτσας κ. Γαλάνη, εκπρόσωπος ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κυρίτση, Δ/ντρια Πολεοδομίας Καρδίτσας κ. Ράγγου και υπηρεσιακό στέλεχος κ. Κουτσάφτη.

Είχα ήδη ενημερώσει τον κ. Ταγαρά, από την ανάληψη των καθηκόντων του, για το εν λόγω ζήτημα και κατά την συνάντηση μας, συζητήσαμε τρόπους επίλυσής του. Η υφιστάμενη κατάσταση οφείλεται στον τρόπο ορισμού των ρυμοτομικών γραμμών, οι οποίες δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα, διότι βασίζονται σε σχεδιαγράμματα διανομής της δεκαετίας του ’30.

Δηλαδή, ακόμη και κτίρια που χτίστηκαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα, δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες ανακαίνισης, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης και πολύ περισσότερο κινδυνεύουν να μην μπορούν να μεταβιβαστούν, να πουληθούν ή να ενοικιαστούν οι εν λόγω ιδιοκτησίες.

Ζήτησα να απεγκλωβιστεί ο Νομός από το αδιέξοδο και να δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους και εμπλεκόμενους επαγγελματίες, να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν.

Ο Υπουργός συμφώνησε, ότι πρέπει να βρούμε λύση και θα εξαντλήσει τις δυνατότητες, ώστε να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στη Καρδίτσα και η οικοδομή, με όλους τους επαγγελματικούς  κλάδους που ασχολούνται γύρω της, είναι μία βασική ατμομηχανή για να επιτευχθεί.
Οι πολίτες να δουν τις ιδιοκτησίες τους να κερδίζουν ξανά αξία και ταυτόχρονα να μπορούν να τις αξιοποιήσουν ελεύθερα και όπως επιθυμούν.

Συμφωνήσαμε, ότι η συνεργασία μας για το εν λόγω ζήτημα δεν σταματάει εδώ και η προσπάθεια θα συνεχιστεί, μέχρι εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης.»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.38
Σελήνη
27 ημερών
1624
Οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις εξορμούν από το Ναύπλιο και ανακαταλαμβάνουν με ευκολία το Άργος.
1824
Ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό στο στενό της Μυκάλης μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας.
1909
Η κυβέρνηση διαλύει την "Πανελλήνια Οργάνωση" για να δημιουργηθεί κλίμα ύφεσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
1917
Πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε από τα γαλλικά στρατεύματα καταστρέφει μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.