altΥποδομές, καινοτομία και κίνητρα στο ανθρώπινο δυναμικό
Κουρέτας: Η πανεπιστημιακή έρευνα παράγει το  επενδυτικό κλίμα


Η αναζήτηση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου για την Θεσσαλία που αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση σε όλη την χώρα,  αναφέρεται συχνά ως σύνθημα, γι΄αυτό και η ηγεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταθέτει συνεχώς στον δημόσιο διάλογο την καθαρή εικόνα για το ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενό του, η στόχευση του και ειδικότερα με ποιες δημόσιες παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις και πρακτικές, αλλά και με την κινητοποίηση ποιων δυνάμεων, μπορεί να υλοποιηθεί.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας την διαπερνά οριζόντια η διάσταση της κλιματικής αλλαγής, της έρευνας και της καινοτομίας και μέσα από το ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των πόρων του απαντά στο ερώτημα με ποιες δυνάμεις, θα ενισχυθούν οι αλλαγές.
Η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε υποδομές, σε έρευνα και καινοτομία είναι ένας βασικός κρίκος στις αναγκαίες πρωτοβουλίες και η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο με 19,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού δημόσιων φορέων έρευνας, με αποδέκτη τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Επίσης ακόμα 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για συμπράξεις επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με ερευνητικούς φορείς, με εταίρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

«Εμείς πιστεύουμε σε αυτό το ισχυρό κεφάλαιο του Πανεπιστημίου και δουλεύουμε γι’ αυτό.Η διασύνδεση επιχειρήσεων και τμημάτων για τη μεταφορά της γνώσης, η έρευνα για την κλιματική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος , τα δεδομένα της οικονομίας στην Θεσσαλία, η έρευνα σε θέματα υγείας, η τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγικής ικανότητας δομών και επιχειρήσεων, περνά μέσα από το Πανεπιστήμιο και εάν αυτό είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, εμείς γνωρίζουμε την μεγάλη αξία του. Η οικονομία σε ανεπτυγμένες περιφέρειες στην Ευρώπη είναι οργανικά δεμένες με τα πανεπιστήμιά τους και τα πανεπιστήμια δεν είναι τίποτα άλλο από τους καθηγητές, τους ερευνητές τους και τους φοιτητές τους. Δεν είναι τυχαίο που το καλύτερο επενδυτικό κλίμα το συναντά κανείς σε πόλεις και περιφέρειες που έχουν στην κορυφή τα πανεπιστήμια τους.Προσελκύουν κεφάλαια σε όλο το φάσμα παραγωγής και δημιουργούνται θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Κουρέτας.
Σε αυτό το πλαίσιο και στις προκλήσεις που ζητούν απάντηση μέσα από τον ανασχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου με αποδέκτες όλους τους πολίτες, η Περιφέρεια θέλει να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρει το Πανεπιστήμιο και να δώσει κίνητρα στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Δράσεις και Πράξεις για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Συνολικά διατίθενται από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027 για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πόροι ύψους 19,6 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα:
«Ενίσχυση εκπαιδευτικού εξοπλισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», 4.880.573,73 €.
«Υποστήριξη παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης ΑμεΑ και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», 2.123.500,00 €.
«Διαμόρφωση περίφραξης και περιβάλλοντος χώρου κτιρίου τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας»,  630.000 €.
«Η Ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και του εξοπλισμού δημόσιων φορέων Έρευνας που εδρεύουν στη Θεσσαλία, στους τομείς προτεραιότητας της RIS3» είναι υπό αξιολόγηση και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν Πράξεις με Δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού  8.000.000 €.
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Συμπράξεις Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Ερευνητικούς φορείς» συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 8.000.000 €, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν Πράξεις με εταίρο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 4.000.000 €.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.44
Δύση: 19.10
Σελήνη
5 ημερών
1905
Τα ανταρτικά σώματα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπλγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν εις φυγήν με μεγάλες απώλειες.
1941
Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς" με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη και το "Έσπερος" έξω από το Μεσολόγγι. Έναρξη εισόδου βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη, μετά από έγκριση του Γερμανικού Στρατού. Ο Αντιστράτηγος Αλ. Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από την γερμανική εισβολή στην Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς την Στρατιά Ηπείρου την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.
1967
Ο Γ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει με πραξικόπημα την διακυβέρνηση της χώρας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!