altΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας εκφράζει την πλήρη και αμέριστη στήριξή του, στον συνάδελφο και μέλος της Ένωσης, Σπύρο Μπαξεβάνο, ο οποίος έγινε αποδέκτης εξώδικης διαμαρτυρίας, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με αφορμή την ραδιοφωνική συνέντευξη του προέδρου του Παραρτήματος Θεσσαλίας των Ελλήνων Χημικών, Στέργιου Γούναρη, σχετικά με το μείζον ζήτημα της ρύπανσης στο λιμάνι του Βόλου.

Ο συνάδελφος Σπύρος Μπαξεβάνος άσκησε το δημοσιογραφικό του καθήκον, στα μέσα που εργάζεται, στο ραδιοφωνικό σταθμό 103,3 NEO και την ιστοσελίδα The Newspaper, με επαγγελματισμό και προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές της δεοντολογίας, δίνοντας δημόσιο βήμα σε επιστημονική άποψη για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, είχε ήδη φροντίσει να προγραμματίσει συνέντευξη με το ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να παρατεθούν και οι αντίθετες απόψεις, διασφαλίζοντας την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα στην ενημέρωση του κοινού.
Το εξώδικο που απευθύνθηκε στον συνάδελφο συνιστά μορφή πίεσης και προσπάθεια εκφοβισμού, η οποία στρέφεται ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος της κοινωνίας στην ανεμπόδιστη και σφαιρική ενημέρωση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της αποκοπής – συρραφής – απομόνωσης μερών της συνέντευξης για την οποία ζητείται επανόρθωση και όχι ολόκληρη η συνέντευξη κατά την οποία μπορεί να διαπιστωθεί ότι ο συνάδελφος τήρησε τους κανόνες δεοντολογίας.
 Η Ένωσή μας δηλώνει κατηγορηματικά ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ιδίως όταν αυτή αφορά την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους.
Η δημοσιογραφία οφείλει και πρέπει να υπηρετεί την αλήθεια και το δημόσιο συμφέρον, να δίνει φωνή σε όλες τις πλευρές και να στέκεται απέναντι σε κάθε απόπειρα φίμωσης.
Στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας και υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ενημέρωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κοινωνίας και όχι προνόμιο των ισχυρών.

Το Δ.Σ.
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.44
Δύση: 19.10
Σελήνη
5 ημερών
1905
Τα ανταρτικά σώματα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπλγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν εις φυγήν με μεγάλες απώλειες.
1941
Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς" με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη και το "Έσπερος" έξω από το Μεσολόγγι. Έναρξη εισόδου βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη, μετά από έγκριση του Γερμανικού Στρατού. Ο Αντιστράτηγος Αλ. Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από την γερμανική εισβολή στην Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς την Στρατιά Ηπείρου την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.
1967
Ο Γ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει με πραξικόπημα την διακυβέρνηση της χώρας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!