altΓιατί ενθουσιάζει τους αστρονόμους

Στις 23 Αυγούστου ο ουρανός θα βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς το σπάνιο φαινόμενο του «μαύρου φεγγαριού» θα κάνει την εμφάνισή του, προσφέροντας μοναδικές συνθήκες για αστροπαρατήρηση και θεαματικές καλοκαιρινές νύχτες.

Τι είναι το «μαύρο φεγγάρι»
Ο όρος δεν αποτελεί επίσημη αστρονομική ονομασία, αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τρίτη νέα σελήνη μέσα σε μια εποχή που περιλαμβάνει τέσσερις συνολικά νέες σελήνες. Πρόκειται για φαινόμενο που εμφανίζεται σπάνια, περίπου κάθε 33 μήνες, και συνοδεύεται πάντα από ιδιαίτερο ενδιαφέρον των αστρονόμων και των φίλων του ουρανού.

Το καλοκαίρι των τεσσάρων νέων σεληνών
Το καλοκαίρι του 2025 στο βόρειο ημισφαίριο ξεκίνησε με νέες σελήνες στις 25 Ιουνίου, 23 Ιουλίου και 3 Αυγούστου, για να κορυφωθεί με το «μαύρο φεγγάρι» της 23ης Αυγούστου. Το προηγούμενο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί το 2023, ενώ το επόμενο αναμένεται το 2027.
Κατά τη διάρκεια της νέας σελήνης, η φωτεινή πλευρά του φεγγαριού «βλέπει» προς τον Ήλιο και η σκοτεινή προς τη Γη, καθιστώντας το ουράνιο σώμα πρακτικά αόρατο. Έτσι δημιουργείται ένα σκοτεινό πέπλο που επιτρέπει να φανεί ο νυχτερινός ουρανός με ιδιαίτερη καθαρότητα.

Περισσότερα στο ethnos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.44
Δύση: 19.10
Σελήνη
5 ημερών
1905
Τα ανταρτικά σώματα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπλγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν εις φυγήν με μεγάλες απώλειες.
1941
Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς" με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη και το "Έσπερος" έξω από το Μεσολόγγι. Έναρξη εισόδου βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη, μετά από έγκριση του Γερμανικού Στρατού. Ο Αντιστράτηγος Αλ. Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από την γερμανική εισβολή στην Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς την Στρατιά Ηπείρου την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.
1967
Ο Γ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει με πραξικόπημα την διακυβέρνηση της χώρας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!