altΟι Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν το σημείο πρώτης επαφής για ασθενείς που αναζητούν ιατρική φροντίδα. Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι μια μοναδική ειδικότητα.

Ο κεντρικός ρόλος της ειδικότητάς είναι η παροχή προσωπικής, ολοκληρωμένης και συνεχόμενης φροντίδας για όλους τους ασθενείς.

Ο οικογενειακός ιατρός είναι αυτός που ζει από κοντά την ιστορία του ανθρώπινου πόνου, που όταν οι περισσότερες ειδικότητες εκπαιδεύονται να θεραπεύουν συγκεκριμένες ασθένειες βλέπει τον ασθενή ολιστικά ως ενιαίο άνθρωπο.
Ο Οικογενειακός Ιατρός ασχολείται με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους μέσα στο πλαίσιο των περιστάσεων της ζωής τους, και όχι με απρόσωπες παθολογίες ή “περιστατικά”. Το σημείο αναφοράς είναι ο ασθενής, με τις πεποιθήσεις, τους φόβους, τις προσδοκίες και τις ανάγκες του. Κάθε επαφή ανάμεσα στους ασθενείς και στον Οικογενειακό τους Ιατρό συμβάλλει στη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης η οποία είναι αυτή καθεαυτή θεραπευτική.
Παρακολουθώντας για χρόνια τον ασθενή, γνωρίζοντας ολόκληρη την οικογένεια, δίνοντας συμβουλές για την βελτίωση της υγείας τους , παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα γίνεται ο πιο κοντινός τους άνθρωπος. Ένας ιδιαίτερος συνδυασμός επιστήμης και ανθρωπισμού που γιατρεύει δίνοντας θεραπευτικές αγωγές,συμβουλές πρόληψης αλλά πάντα ανακουφίζοντας ,συμπονώντας και στηρίζοντας ολόκληρη την οικογένεια.
Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού μια αναγνώριση της συνεισφοράς των Οικογενειακών Ιατρών στα συστήματα υγείας, αλλά και εκτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Οικογενειακή Ιατρική.
Φέτος αναγνωρίζουμε και τιμούμε τις προσπάθειες και τους αγώνες των Οικογενειακών Ιατρών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φροντίδας υγείας και τη δημιουργία πιο υγιών κοινοτήτων .
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο «όλοι οι άνθρωποι στη Θεσσαλία είτε κατοικούν σε αστικά κέντρα είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» στηρίζει την ΠΦΥ και τους οικογενειακούς ιατρούς. Ενισχύει το κρατικό σύστημα υγείας με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
«Βοηθάμε τους υγειονομικούς που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στην άνοδο και στην προστιθέμενη αξία της υγείας, το υπέρτατο αγαθό χωρίς το οποίο όλα τελούν υπό αίρεση και αναίρεση» Κ.Αγοραστός.
Με τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Ιατρού έγινε ένα βήμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν τον Οικογενειακό Γιατρό τους.Η οργάνωση μιας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η καρδιά της οποίας είναι ο οικογενειακός ιατρός, θα αναβαθμίσει την παροχή των υπηρεσιών υγείας. Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο ,την πρώιμη διάγνωση νοσημάτων, την έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα θα διασφαλίσει την υγεία και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων των πολιτών.
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους τους οικογενειακούς ιατρούς που κρατάνε ζωντανή την καρδιά της πρωτοβάθμιας υγείας!

Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας
Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
Περιφέρειας Θεσσαλίας
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.37
Δύση: 19.15
Σελήνη
10 ημερών
1821
Η Σάμος ολόκληρη επαναστατεί υπό τον ικανότατο Γ. Λογοθέτη.
1825
Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει την Σφακτηρία.
1868
Ρεθυμνιώτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους του Μεχμέτ πασά στο χωριό Πρασές Ρεθύμνου.
1886
Αποκλείονται τα Ελληνικά παράλια από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, νικούν τις Ελληνικές δυνάμεις και καταλαμβάνουν το Βελεστίνο.
1915
Υπογράφεται στο Λονδίνο μυστική συνθήκη μεταξύ των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννοήσεως (Entente) και της Ιταλίας.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Μαραθώνα και την Πάτρα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!