altΚαβαλάρηδες, περιφορά της εικόνας και αυγομαχίες
 
Ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, είναι από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς Αγίους σε όλον το χριστιανικό κόσμο και συγκεντρώνει πολλές διηγήσεις για τα κατορθώματά του. Όπως είναι επόμενο, πολλά είναι τα έθιμα που τον ακολουθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Γόννοι Λάρισας
Οι καβαλάρηδες του χωριού Γόννοι στη Λάρισα, τιμούν τον Άγιο Γεώργιο, περιφέροντας την ανθοστόλιστη εικόνα του, στους κεντρικούς δρόμους.
Ακόμη και τα μικρά παιδιά, ιππεύουν στο χωριό, συμμετέχοντας στο έθιμο.
 
Άγρα Λέσβου
Στην Άγρα Λέσβου, ένας μικρός ιππευτής, κρατάει στα χέρια του την εικόνα του πολιούχου του χωριού. Την περιφορά της εικόνας ακολουθούν οι πιστοί, ενώ το πανηγύρι κορυφώνεται στην κεντρική πλατεία, όπου έχουν στηθεί οι σούβλες με τα αρνιά και τα καζάνια με το βραστό κρέας.
 
Νεστάνη Αρκαδίας
Με παραδοσιακές ενδυμασίες ντόπιοι και επισκέπτες ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ανεβαίνουν στην κορυφή του κακοτράχαλου βράχου του Γουλά, πάνω από το χωριό της Νεστάνης στην Αρκαδία. Μαζεύουν αγριολούλουδα και ένα ενδημικό είδος αγριοσέλινου για να στολίσουν τις γκλίτσες τους.
Οι πανηγυριστές, τραγουδούν και χορεύουν δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, μετά τη θεία λειτουργία, διατηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.40
Δύση: 19.13
Πρώτο Τέταρτο
1821
Οι Τούρκοι του Λάλα Ηλείας επιτίθενται εναντίον της Αγουλινίτσας αλλά ηττώνται.
1827
Μάχη στον Ανάλατο και καταστροφή των Ελληνικών δυνάμεων.
1897
Ήττα του Ελληνικού Στρατού στα Φάρσαλα και κατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.
1914
Ανακωχή των δυνάμεων της Αυτονόμου Ηπείρου και της Αλβανίας.
1941
Αρχίζει η επιβίβαση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος στα πλοία και η αποχώρησή του προς Κρήτη και Αίγυπτο.
1944
Μαρτυρικός θάνατος 318 κάτοικων της Κοινότητας Πύργων Κοζάνης από τα γερμανικά στρατεύματα.
1956
Πυρκαγιές σε Ελληνικά καταστήματα στην Λευκωσία από Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!