altΜε τέσσερα διαφορετικά έγγραφα ταυτοπροσωπίας μπορούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα χρήσης της ψηφιακής ταυτότητας μέσω gov.gr.
 
Ειδικότερα, για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι, τη μέρα των εκλογών, προσερχόμενοι στα εκλογικά τους κέντρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο.
Η διαδικασία στη χώρα μας θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου 2024, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.
 
Ποιοι ψηφίζουν
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών, δηλαδή οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007 και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Φέτος, για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν και μέσω επιστολικής ψήφου είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.
 
Πόσοι εκλέγονται
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν συνολικά 21 ευρωβουλευτές, από ενιαία ψηφοδέλτια καθώς η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τα πολιτικά κόμματα που έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων προκειμένου να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή. Οι εκλεγμένοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας έως το 2029, όταν και θα διεξαχθούν εκ νέου εκλογές.
 
Πού ψηφίζω
Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του. Για να δείτε που ψηφίζετε, μπορείτε να μπείτε στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών και να συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται.
 
Πόσους σταυρούς βάζω
Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.
 
Πηγή cnn.gr
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.41
Δύση: 19.12
Πρώτο Τέταρτο
971
Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρώσων.
1507
Σφαγή Μανιατών από τους Τούρκους.
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίζεται από τους Τούρκους στη γέφυρα της Αλαμάνας.
1823
Διορίζεται από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης.
1827
Πεθαίνει στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης.
1867
Κρήτες επαναστάτες δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων στην Κράπη Σφακίων.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις απωθούν τις Ελληνικές δυνάμεις από την τοποθεσία Φαρσάλων.
1912
Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.
1914
Οι δυνάμεις των Βορειοηπειρωτών εξαπολύουν επίθεση στην Μονή Τσέπου και ανατρέπουν τους Αλβανούς.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φθάνουν στην Κρήτη.
1956
Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!