Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης εκπονεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην κατάρτιση ειδικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης για εγκαταστάσεις που υπάγονται στην οδηγία SEVESO III προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υπέγραψε τη σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ που αφορά την εκπόνηση των Ειδικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, τα σχέδια αφορούν σε μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται εξωτερικά από τον χώρο των εγκαταστάσεων μετά από την εκδήλωση τεχνολογικών συμβάντων για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων, σύμφωνα με τις μελέτες ασφαλείας και τα στοιχεία των εγκαταστάσεων.

«Υπογράψαμε σήμερα μια σημαντική σύμβαση που οδηγεί στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων και επιβεβλημένων σχεδίων για την αντιμετώπιση  εκτάκτων αναγκών σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται επικίνδυνες ουσίες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Συμβάλλουμε με αυτό τον ουσιαστικά στην αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης των Ειδικών ΣΑΤΑΜΕ αλλά και την έγκρισή τους από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). Τα εγκεκριμένα σχέδια θα μπορούν να επανεξετάζονται και να επικαιροποιούνται με την πραγματοποίηση ασκήσεων στις εγκαταστάσεις όπου θα αποτυπώνονται, θα επισημαίνονται αδυναμίες, η αντιμετώπιση των οποίων θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωσή τους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο
Σκοπός του έργου είναι ο αποτελεσματικός σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης για κάθε βιομηχανική εγκατάσταση που διαχειρίζεται επικίνδυνες ουσίες και  ενισχύει την  ετοιμότητα και ικανότητα των αρμόδιων αρχών για την άμεση και οργανωμένη επέμβαση όταν χρειαστεί.
Οι βιομηχανικές/μεταποιητικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία είναι 13 και εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO IIΙ συνοπτικά κατατάσσονται σε μονάδες: α) υγραερίων, β) φυτοφαρμάκων, γ) υγρών καυσίμων και χημικών ουσιών και δ) διυλιστηρίων.
Τα αποτελέσματα του έργου θα χρησιμοποιηθούν τόσο από τις αρμόδιες αρχές (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ∆ημοτικές Αρχές κ.λπ.), όσο και από τις ίδιες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κινδύνου και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.07
Δύση: 19.59
Πανσέληνος
685
Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος και τον διαδέχεται ο υιός του Ιουστινιανός Β΄.
1913
Μετά την ραγδαία προέλαση του Ελληνικού Στρατού, καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας, βαθειά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος.
1920
Η Μεραρχία Σμύρνης φθάνει στην Αρκαδιούπολη (Λουλέ Μπουργκάζ), μετά από ταχεία προέλαση στην Ανατολική Θράκη.
1944
Οι Γερμανοί εκτελούν με ξιφολόγχη Έλληνες στην Σιάτιστα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!