«Πεζοπορία – Ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου»

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», οργανώνει πεζοπορία – ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου, στην Μεταμόρφωση (οπού και το εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο – 1580μ.).  

Η πεζοπορία – ορειβασία θα γίνει το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με σημείο εκκίνησης τη θέση «Χούχλος – Αδιέξοδο», που βρίσκεται 2,6 χιλιόμετρα ανατολικά και όπως πάει ο δρόμος από την Πατωμένη, στις 8:00 π.μ. Μέχρι το σημείο εκκίνησης, ο καθένας θα φτάσει με δικό του μέσο και τρόπο.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μονοπάτι στο δάσος 1,8 χιλιόμετρα, πορεία σε αμαξιτό χωματόδρομο 0,6 χιλιόμετρα και μονοπάτι στο δάσος επίσης 0,9 χιλιόμετρα. Η συνολική υψομετρική διαφορά από το σημείο εκκίνησης μέχρι την κορυφή είναι 450 μέτρα. Η χρονική διάρκεια είναι της τάξης των τριών ωρών (συν πλην μισή ώρα ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος). Αρχηγός της διαδρομής, έχει ορισθεί ο ταμίας του Συλλόγου μας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Στο σημείο εκκίνησης και στο σημείο ανάμεσα στα δυο μονοπάτια, θα υπάρχουν αυτοκίνητα, για πάν ενδεχόμενο.

Η διαδρομή είναι: Χούχλος – Αδιέξοδο, Πάδη Σπανού, αριστερά από τη βρύση του Κλέφτη, Κόκα, εικονοστάσι, κορυφή Μεταμόρφωσης και έχει ελεγχθεί από μέλη του συλλόγου μας βήμα – βήμα. Πριν την τελευταία ανάβαση, θα μοιραστούν σε όλους φρούτα εποχής, προσφορά του μανάβη, που εξυπηρετεί τα ορεινά χωριά του Κάτω Ολύμπου, Θανάση Μπαντή.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, παιδιά κάτω των 12 ετών θα συνοδεύονται απαραίτητα. Στη διάρκεια της διαδρομής, θα δούμε φυτά και δέντρα του Κάτω Ολύμπου (πεύκα, έλατα, βαλανιδιές, οξιές, κέδρα, τον κόκκινο κρίνο, που αυτή την εποχή είναι ανθισμένος και, αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε και ζαρκάδια). Από την κορυφή θα δούμε (ανάλογα με τη διαύγεια της ατμόσφαιράς), τη Λάρισα, τον θεσσαλικό κάμπο, την Όσσα, το δέλτα του Πηνειού, τα Αμπελάκια, τις νότιες πλαγιές – κορυφές του Ολύμπου, τα ορεινά χωριά Σκαμνιά, Καρυά, Καλλιπεύκη και τον κάμπο της (την αποξηραμένη λίμνη Ασκουρίδα – 5.000 στρέμματα, το ψηλότερο κατοικούμενο και καλλιεργούμενο οροπέδιο της στεριανής Ελλάδας), την Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τον Χορτιάτη, την Κασσάνδρα και το Άγιο Όρος!

Εφόδια: παπούτσια μέχρι τον αστράγαλο (ορειβασίας), μπαστούνι, νερό, λεμόνι, χαρτί υγείας, φρούτα, φωτογραφική μηχανή και ό,τι άλλο θα ήθελε ο καθένας, που θα συμμετάσχει.
 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.10
Δύση: 18.36
Σελήνη
10 ημερών
1462
Ο Γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β΄.
1669
Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους Τούρκους.
1828
Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στην θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου.
Δύναμη 600 Τούρκων επιτίθεται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων.
1905
Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα του βοεβόδα Ναούμ.
1918
Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη ανακωχή μεταξύ Βουλγαρίας και Συμμάχων.
1922
Ορκίζεται νέα κυβέρνηση, υπό τον Σωτήριο Κροκιδά, ενώ ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.