«Πεζοπορία – Ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου»

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», οργανώνει πεζοπορία – ορειβασία στην ψηλότερη κορφή του Κάτω Ολύμπου, στην Μεταμόρφωση (οπού και το εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο – 1580μ.).  

Η πεζοπορία – ορειβασία θα γίνει το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με σημείο εκκίνησης τη θέση «Χούχλος – Αδιέξοδο», που βρίσκεται 2,6 χιλιόμετρα ανατολικά και όπως πάει ο δρόμος από την Πατωμένη, στις 8:00 π.μ. Μέχρι το σημείο εκκίνησης, ο καθένας θα φτάσει με δικό του μέσο και τρόπο.

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μονοπάτι στο δάσος 1,8 χιλιόμετρα, πορεία σε αμαξιτό χωματόδρομο 0,6 χιλιόμετρα και μονοπάτι στο δάσος επίσης 0,9 χιλιόμετρα. Η συνολική υψομετρική διαφορά από το σημείο εκκίνησης μέχρι την κορυφή είναι 450 μέτρα. Η χρονική διάρκεια είναι της τάξης των τριών ωρών (συν πλην μισή ώρα ανάλογα με τον ρυθμό βαδίσματος). Αρχηγός της διαδρομής, έχει ορισθεί ο ταμίας του Συλλόγου μας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Στο σημείο εκκίνησης και στο σημείο ανάμεσα στα δυο μονοπάτια, θα υπάρχουν αυτοκίνητα, για πάν ενδεχόμενο.

Η διαδρομή είναι: Χούχλος – Αδιέξοδο, Πάδη Σπανού, αριστερά από τη βρύση του Κλέφτη, Κόκα, εικονοστάσι, κορυφή Μεταμόρφωσης και έχει ελεγχθεί από μέλη του συλλόγου μας βήμα – βήμα. Πριν την τελευταία ανάβαση, θα μοιραστούν σε όλους φρούτα εποχής, προσφορά του μανάβη, που εξυπηρετεί τα ορεινά χωριά του Κάτω Ολύμπου, Θανάση Μπαντή.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, παιδιά κάτω των 12 ετών θα συνοδεύονται απαραίτητα. Στη διάρκεια της διαδρομής, θα δούμε φυτά και δέντρα του Κάτω Ολύμπου (πεύκα, έλατα, βαλανιδιές, οξιές, κέδρα, τον κόκκινο κρίνο, που αυτή την εποχή είναι ανθισμένος και, αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε και ζαρκάδια). Από την κορυφή θα δούμε (ανάλογα με τη διαύγεια της ατμόσφαιράς), τη Λάρισα, τον θεσσαλικό κάμπο, την Όσσα, το δέλτα του Πηνειού, τα Αμπελάκια, τις νότιες πλαγιές – κορυφές του Ολύμπου, τα ορεινά χωριά Σκαμνιά, Καρυά, Καλλιπεύκη και τον κάμπο της (την αποξηραμένη λίμνη Ασκουρίδα – 5.000 στρέμματα, το ψηλότερο κατοικούμενο και καλλιεργούμενο οροπέδιο της στεριανής Ελλάδας), την Σκοτίνα, τη Λεπτοκαρυά, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τον Χορτιάτη, την Κασσάνδρα και το Άγιο Όρος!

Εφόδια: παπούτσια μέχρι τον αστράγαλο (ορειβασίας), μπαστούνι, νερό, λεμόνι, χαρτί υγείας, φρούτα, φωτογραφική μηχανή και ό,τι άλλο θα ήθελε ο καθένας, που θα συμμετάσχει.
 

 

 

 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.41
Δύση: 17.42
Σελήνη
11 ημερών
1806
Οι Τούρκοι πολιορκούν στην Μονή της Παναγίας των Αιμιαλών.
1869
Ο Φουάτ Πασάς γνωστοποιεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι κατεστάλη η επανάσταση της Κρήτης.
1918
Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1956
Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"