Ειδήσεις

Χωρίς ΦΠΑ οι πωλήσεις έως 100.000 ευρώ στην ΕΕ - Τι αλλάζει για τις μικρές επιχειρήσεις

«Ανοίγουν» τα σύνορα για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον δεν έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν ΦΠΑ για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ο ετήσιος κύκλος τους δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Βέβαια, προϋπόθεση είναι να μην ξεπερνά και το εσωτερικό όριο απαλλαγής του κράτους μέλους στο οποίο αιτούνται την απαλλαγή.

Το νέο καθεστώς αίρει τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις στις διασυνοριακές συναλλαγές τους εντός ΕΕ.

Συγκεκριμένα:
-Καταργείται η υποχρέωση λήψης ΑΦΜ σε κάθε κράτος μέλος όπου πραγματοποιούνται πωλήσεις.
-Απαλείφεται η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ σε διαφορετικά κράτη μέλη, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες του κάθε κράτους.
-Διευκολύνεται η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών με απαλλαγή από τον ΦΠΑ, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των μικρών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή «Ευρωπαϊκό Σύστημα Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ για Μικρές Επιχειρήσεις» στην ψηφιακή πύλη myAADE.
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή υλοποιεί το διασυνοριακό καθεστώς που επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην ευρωπαϊκή αγορά με σημαντικά μειωμένα διοικητικά βάρη, κατ' εφαρμογή των κοινών αποφάσεων Α.1200/2025, Α.1010/2026 και Α.1011/2026 του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Περισσότερα στο cnn.gr

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.42
Δύση: 17.41
Σελήνη
13 ημερών
1854
Ελληνικά επαναστατικά σώματα πολιορκούν και καταλαμβάνουν την Άρτα.
1914
Οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου.
1996
Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πέφτει υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή της νησίδος Ίμια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!