Χρ. Αθανασιάδης*: «Η μεγάλη απάτη σε βάρος της μεσαίας τάξης και των νοικοκυριών!»

•Πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. υφαρπάζει, αν μέσω πανδημίας, το πενιχρό εισόδημα των καταναλωτών  

Η ΝΔ εξελέγη κυβέρνηση πριν δύο χρόνια και δύο μήνες, με σημαία-μεταξύ των πολλών άλλων- την ελάφρυνση της λεγόμενης μεσαίας τάξης.
Στο μεταξύ, οι μεγάλες αυξήσεις που έχουν ήδη έρθει, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, έχουν γίνει αισθητές σε όλα τα νοικοκυριά και δυστυχώς αναμένονται κι άλλες.

Περίπου:
•20% αύξηση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα
•26% αύξηση στα καύσιμα
•15-20% αύξηση στο ψωμί
•20-32% αυξήσεις σε φρούτα, λαχανικά, καφέ, γάλα, τυριά, κρέας

Αν συνυπολογίσουμε και την τεράστια αύξηση που έρχεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που αναμένεται να φτάσει μέχρι 50%, τότε μιλάμε για την πιο μεγάλη απάτη που υπέστη η μεσαία τάξη και οι καταναλωτές.
Ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιλαμβάνεται την προστασία των πολιτών, αφήνοντάς τους στην κυριολεξία χωρίς καμία προστασία.
Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτές οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι αποτέλεσμα των ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων τιμών στη χονδρική αγορά που υφίσταται ολόκληρη η Ευρώπη.

Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά, τα συγκριτικά στοιχεία για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα οποία προέρχονται από την ΡΑΕ-ΑΔΜΗΕ και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και τη σχέση χονδρικών και λιανικών τιμών από το 2016 μέχρι σήμερα:
•Το 2016 η χονδρική τιμή του ρεύματος είχε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά 11,7% και η λιανική τιμή (τιμή που πληρώνουν τα νοικοκυριά) μείωση 15%.
•Το 2017 η χονδρική τιμή αυξήθηκε 37% και η λιανική τιμή παρέμεινε σταθερή (0% μεταβολή).
•Το 2018 η χονδρική τιμή παρέμεινε σταθερή, όπως και η τιμή της λιανικής (0% μεταβολή).
•Το 2019 η τιμή της χονδρικής αυξήθηκε 4,8% και η τιμή της λιανικής (προσοχή: από 1ης Σεπτεμβρίου) αυξήθηκε κατά 22%.
•Το 2020 παρατηρείται μείωση της χονδρικής κατά 19%, αλλά η τιμή της λιανικής παραμένει σταθερή (0% μεταβολή).
•Το 2021, χρονιά που διανύουμε, από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου έχουμε αύξηση της χονδρικής κατά 81.3% και αναμένονται αυξήσεις στη λιανική έως και 50%.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε από μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι μηδενικές αυξήσεις, παρά τις αυξήσεις που υπήρχαν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ δυο χρόνια τώρα ΝΔ. «απολαμβάνουμε» αυξήσεις και μόνο αυξήσεις.  
Πρόκειται-δυστυχώς- για συγκεκριμένη και συνειδητή πολιτική επιλογή, περαιτέρω συμπίεσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και μοχλό μιας ακραίας φτωχοποίησης που επέρχεται, την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και η ΔΕΗ Α.Ε. πια, βλέπουν τα κέρδη τους εγγυημένα και αυξανόμενα.

Χρήστος Αθανασιάδης
Δημοσιογράφος, μέλος Γραμματείας Αγροτικού Τμήματος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.26
Δύση: 19.07
Πρώτο Τέταρτο
1675
Επτακόσιοι Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική.
1821
Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1822
Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.
1878
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων.
1922
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο.
1955
Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958
Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.