Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για καλή τύχη

altΤο 2020 ήταν αναμφίβολα για ολόκληρο τον πλανήτη μια πολύ δύσκολη χρονιά. Όλοι χρειαζόμαστε ελπίδα και μια γλυκιά προσμονή ότι το νέο έτος θα έρθει πιο χαρούμενο και αισιόδοξο. Γι' αυτό ακόμα και όσοι δεν τα πάνε καλά με τις προλήψεις φέτος σίγουρα δεν θα αρνηθούν να ρίξουν ένα ρόδι, να κρεμάσουν μια αγριοκρεμμύδα ή να βάλουν ένα μικρό παιδί να τους κάνει ποδαρικό.

Τα πανάρχαια αυτά έθιμα έχουν τις ρίζες τους στη μακρά παράδοση και την ιστορία του τόπου μας -αλλά και άλλων μακρινών χωρών- και δεν χάνουμε τίποτα να τα δοκιμάσουμε.
Τα περισσότερα σπίτια παλιά προτιμούσαν μικρά παιδιά να περάσουν πρώτα την πόρτα τους την πρώτη μέρα του χρόνου, επειδή είναι αγνά και αθώα. Στη Μυτιλήνη έχουν το έθιμο του «αμίλητου νερού». Σύμφωνα με αυτό την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς γεμίζουν με «αγίασμα» το νερό από τις βρύσες, το βάζουν σε ένα σκεύος μαζί με ένα λιόκλαδο ή ένα κλαδί από μυρτιά και οδεύουν στο σπίτι τους για το «ποδαρικό». Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το «ποδαρικό» είναι αυτός που μεταφέρει το νερό να το κάνει χωρίς να μιλήσει. Να ‘ναι δηλαδή το νερό «αμίλητο».
Το ποδαρικό είναι παράδοση και στη Σκωτία και την Ιρλανδία, όπου εκεί το πρώτο πρόσωπο που περνάει το κατώφλι καταφθάνει με δώρα: νόμισμα για οικονομική ευημερία, ψωμί για φαγητό, αλάτι για γεύση, κάρβουνο για ζεστασιά κι ένα αλκοολούχο ποτό για ευθυμία.
Πολλοί επίσης εκείνη τη μέρα περνούν την πόρτα τους κρατώντας κλαδιά ελιάς, που φέρνουν ειρήνη και αρμονία, και σπάνε ένα ρόδι. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν το εν λόγω ρόδι στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο και κυρίως από τις 14 Σεπτεμβρίου, που είναι η ημέρα του Σταυρού. Μετά από τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος». Για πρώτη φορά αυτό το έθιμο συναντάται στη Πελοπόννησο, και σύμφωνα με την παράδοση οι κατακόκκινες ρώγες του που χύνονται στο πάτωμα αντιπροσωπεύουν την αφθονία. Γι' αυτό κι έλεγαν «όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά» ή «όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας».

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "bovary.gr" (εδώ)

 

 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.41
Δύση: 17.42
Σελήνη
11 ημερών
1806
Οι Τούρκοι πολιορκούν στην Μονή της Παναγίας των Αιμιαλών.
1869
Ο Φουάτ Πασάς γνωστοποιεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι κατεστάλη η επανάσταση της Κρήτης.
1918
Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.
1956
Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"