Συναυλία-αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

altΤη Δευτέρα 28 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας

Με συναυλία - αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα εορταστούν τα φετινά Καραϊσκάκεια που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

altΛόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία και των αντικειμενικών δυσκολιών στο να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες επταήμερες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποφασίστηκε να οργανωθεί μία ξεχωριστή μουσική παράσταση τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και ώρα 21:00 τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Ο σπουδαίος καλλιτέχνης Πασχάλης Τόνιος θα παρουσιάσει στο κοινό το μουσικοποιητικό – αφηγηματικό του έργο «Ωδή στους ήρωες του 1821» το οποίο είναι βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ξένων (φιλελλήνων) και Ελλήνων που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση και τους ήρωες του 1821.
Ο Πασχάλης Τόνιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ήρωα της Επανάστασης Γεώργιο Καραϊσκάκη και το έργο του περιλαμβάνει ποιήματα των: Βίκτωρ Ουγκώ, Πούσκιν, Λόρδου Μπάιρον, Πέρση Σίλλεη, Ουίλχεμ Μίλερ, Σατωβριάδνος, Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), Παλαμάς, Κάλβος, Καζαντζάκης, Άγγελος Σικελιανός, Αδαμάντιος Κοραής, Λορέντζος Μαβίλης, Διονύσιος Σολωμός και Γεώργιος Σουρής.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της παράστασης, το κοινό της Καρδίτσας θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ηρωικά και κλέφτικα τραγούδια που αναφέρονται στους αγώνες των Ελλήνων και τα οποία αποτελούν την αποκορύφωση μια μακράς εξέλιξης της δημοτικής ποιητικής δημιουργίας του ελληνικού λαού.
Στην παράσταση συμμετέχουν: ο Πασχάλης Τόνιος στο τραγούδι, η Μαριάννα Πολυχρονίδη επίσης στο τραγούδι και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Γρηγόρης Βαλτινός στην αφήγηση.
Επίσης, θα λάβουν μέρος μουσικό σύνολο και μεικτή χορωδία.
Μιλώντας για το έργο του, ο Πασχάλης Τόνιος δηλώνει τα εξής: «Ως Έλληνας καλλιτέχνης αισθάνθηκα τη χρονιά αυτή για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση την ανάγκη να δημιουργήσω ένα μουσικό έργο βασισμένο σε ποιήματα μεγάλων ποιητών που ύμνησαν την γενναιότητα των Ελλήνων, που συγκίνησαν και ενέπνευσαν και τους άλλους λαούς. Οι ίδιοι αυτοί ποιητές διαδραμάτισαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση με το πνεύμα τους, ανέδειξαν διεθνώς τη σημασία της και τα ιδανικά της, την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτελεί μείζονα ευκαιρία για γνώση και αναστοχασμό αφού στα ποιήματα του παρόντος πονήματος γίνεται αναφορά στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή διάσταση της υπέρ της Ελευθερίας, Επανάστασης των Ελλήνων, που διαμόρφωσαν συνειδήσεις και ιδανικά, καταλυτικά για την πρόοδο του πολιτισμού, την αρμονική – ειρηνική ζωή και την ευημερία των κοινωνιών των απανταχού ανθρώπων».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.40
Δύση: 16.58
Σελήνη
25 ημερών
1868
Μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων από τον τουρκικό στρατό
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1943
Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
1944
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"