Τα μεγάλα οφέλη των μικρών ψαριών

altΠοια είναι τα πέντε ψαράκια που μας κάνουν καλό - Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε εβδομαδιαίως ψάρια

Το… καμπανάκι του λοιμωξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα για τη βελτίωση των καθημερινών μας διατροφικών συνηθειών και την τήρηση ενός μεσογειακού μοντέλου διατροφής έφερε στο φως μεταξύ άλλων και την κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα όταν τρώμε ψάρια θα πρέπει να προτιμούμε ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά. Ποια είναι όμως τα ψαράκια αυτά που πρέπει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος μαγειρέματός τους, πόσο συχνά μπορούμε να τα μαγειρεύουμε και πώς τα αναγνωρίζουμε όταν πρόκειται να τα αγοράσουμε; Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, κ. Νίκη Αθανασιάδου, MSc RDN δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα από το TV Έθνος, εξηγώντας παράλληλα γιατί τελικά πρέπει να εντάξουμε στο διατροφολόγιό μας αυτούς τους μικρούς ….θησαυρούς για την υγεία μας.

Πόσο συχνά επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών;
Οι εθνικές διατροφικές συστάσεις μας προτείνουν την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα ισούται περίπου με 150 γραμμάρια έτοιμου μαγειρεμένου προϊόντος, όπως για παράδειγμα μία μέτρια τσιπούρα ή λαβράκι, 10-12 μικρά ψαράκια ή περίπου 15 γαρίδες.

Ποια ψάρια θεωρούνται καλύτερα έναντι άλλων;
Όλα τα ψάρια είναι ωφέλιμα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η ερευνητική κοινότητα μελετά τα πλεονεκτήματα των λιπαρών ψαριών, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα καρδιοπροστατευτικών ω-3 λιπαρών οξέων. Οι συστάσεις τονίζουν τη σημαντικότητα της εβδομαδιαίας κατανάλωσης τουλάχιστον μιας μερίδας μικρών λιπαρών ψαριών. Παραδείγματα είναι η σαρδέλα, ο γαύρος κ.α. Επίσης είναι καλό να επιλέγουμε ψάρια εποχής, αν είναι εφικτό.

Υπάρχουν ψάρια που είναι καλό να αποφεύγουμε;
Τελευταία μελετάται η μόλυνση των ψαριών από τοξίνες και βαρέα μέταλλα· ουσίες που σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερές για τον άνθρωπο. Η μόλυνση αφορά τα πολύ μεγάλα ψάρια που καταναλώνουν μικρότερα ψαράκια και βιοσυσσωρεύουν τις βλαβερές ουσίες, όπως καρχαριοειδή, ξιφίας κ.α. Γυναίκες που εγκυμονούν ή θέλουν να μείνουν έγκυες, είναι καλό να αποφεύγουν την συχνή κατανάλωσή τους.
Με ποιόν τρόπο πρέπει να μαγειρεύουμε τα ψάρια, προκειμένου να διατηρούν τη θρεπτική τους αξία;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος που κάνουν τα ψάρια νόστιμα χωρίς να μειώνουν τη θρεπτική τους αξία. Το μόνο που είναι καλό να αποφεύγουμε είναι το βαρύ τηγάνισμα, αφού αυξάνεται ιδιαίτερα το θερμιδικό φορτίο και η διαδικασία του τηγανίσματος μειώνει τη διατροφική αξία του ελαίου που χρησιμοποιούμε.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "ethnos.gr" (εδώ)

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Τελευταίο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».