Πελεμέτσια, γιαγλία και τιρλία: Οι πίτες του Πόντου

altΚάθε Κυριακή το σπίτι μυρίζει βούτυρο και κανέλα από τον τσιγαρισμένο κιμά. Οι πίτες για τις Πόντιες νοικοκυρές είναι σαν το καλωσόρισμα. Γενναιόδωρο όπως τα τραπέζια τους…Η κυρία Θεανώ θυμάται πάντα τη μητέρα της. «Του Αβραάμ και του Ισαάκ τα αγαθά να έχετε», έλεγε κάθε φορά που άνοιγε φύλλο για πίτα. Από την Σαμψούντα, Πειραιά και από εκεί, Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας. Οδύσσεια αλλά πάντα με χαμόγελο.
 
Οι Πόντιες είναι σκληραγωγημένες. Έτσι τα βρήκαν, έτσι τα πήραν, έλεγαν. Πολλά παιδιά, πολύ δουλειά στα χωράφια, ώρα για ξεκούραση ούτε συζήτηση, όλη μέρα φροντίδα. Και τα λόγια τους λίγα. Αλλά τα έργα τους πολλά.Ακόμα και όταν τίποτα δεν περισσεύει -όπως είναι ο κανόνας- περισσεύει η αγάπη τους. Παίρνουν νερό και αλεύρι και φτιάχνουν στο λεπτό ωτία για τα παιδιά.Και επειδή τα σιτάρια και τα τυριά ήταν κάποτε πλούσια στον Πόντο οι πίτες έχουν την τιμητική τους.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.45
Δύση: 17.37
Πανσέληνος
1826
Ο Μιαούλης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο κατά τη ναυμαχία του Αράξου.
1897
Ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ζητάει με ψήφισμά του την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…