Μουσταλευρία, το κέρασμα του τρύγου

alt(Συνταγή από την Τρίπολη)

Σεπτέμβρη και Οκτώβρη με το φρέσκο μούστο να αφθονεί, οι μουσταλευριές έδιναν κι έπαιρναν στα παλιά νοικοκυριά…
Την εποχή του τρύγου, που ήταν κορυφαία στιγμή της αγροτικής ζωής στις περιοχές με αμπέλια, η μουσταλευριά ήταν το ελαφρύ γλύκισμα της σπιτικής κουζίνας που αξιοποιούσε με τον πιο λιτό τρόπο τον ολόφρεσκο μούστο, δώρο των σταφυλιών και των μεσογειακών χωμάτων.

Όλο τον Σεπτέμβρη -κατά περιοχές ήδη από τον Αύγουστο, σπανιότερα από τον Ιούλιο με κάποιες ποικιλίες που ωρίμαζαν πρώιμα- και μέχρι τον Οκτώβρη μοσχομύριζε ο τόπος μούστο και κανέλα, φτιάχνονταν το πετιμέζι και ετοιμάζονταν τα γλυκίσματα της εποχής: οι μουσταλευριές και τα μουστοκούλουρα.

Μουσταλευριά με αλεύρι ή με σιμιγδάλι;
Όπως μαρτυρά η λέξη, η μουσταλευριά κατά παράδοση υπήρξε μια «τρεμουλιαστή», λεία και γυαλιστερή κρέμα, φτιαγμένη με μούστο και αλεύρι. Το μείγμα νοστίμιζε η κανέλα, το καρύδι και καμιά φορά το σουσάμι. Παραλλαγές μουσταλευριάς πάντως φτιάχνονται και με σιμιγδάλι ή μείγμα αλευριού-σιμιγδαλιού και με νισεστέ (κορν φλάουρ). Ωστόσο δίνουν κρέμε διαφορετικής υφής.

Συνταγή για μουσταλευριά από την Τρίπολη
Από το τεφτέρι της γιαγιάς Σοφίας Μπρούσαλη. Μούστο θα βρείτε την εποχή αυτή σε αρκετά οινοπωλεία και σε κάποιες λαϊκές αγορές. Εξηγήστε ότι τον θέλετε για μουσταλευριά.

Υλικά: 4 νεροπότηρα μούστος, 1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, σουσάμι, κανέλα και καρύδι τριμμένο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση: Ρίχνετε το αλεύρι στον μούστο που θα πρέπει να είναι κρύος για να μη σβωλιάσει. Ρίχνετε και τη ζάχαρη και βράζετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα. Σερβίρετε αμέσως σε μπολ ή ατομικά μπολάκια και πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και τριμμένο καρύδι.
Σημείωση: Μπορείτε να φτιάξετε τη μουσταλευριά και με πετιμέζι που θα αραιώσετε με νερό (2 ½ με 3 ποτήρια πετιμέζι αραιωμένα με 1 – ½ ποτήρι νερό). Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να βάλετε ζάχαρη.

Πηγή icookgreek.com
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Σελήνη
6 ημερών
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"