Παρέμβαση της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για τα προβλήματα σε δομές υγείας στην Π.Ε. Καρδίτσας λόγω των πλημμυρών

Το δημόσιο σύστημα υγείας του νομού Καρδίτσας δέχθηκε συντριπτικά πλήγματα από τις καταστροφικές πλημμύρες στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Το Κέντρο Υγείας Μουζακίου κατέρρευσε, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας υπολειτουργούσε για μέρες μετά την νεροποντή και το ΕΚΑΒ βρέθηκε αποκομμένο λόγω της καταστροφής μεγάλων τμημάτων του οδικού δικτύου.

Περισσότερο από ένα μήνα τώρα, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου στεγάζεται «προσωρινά» στο χώρο της μαθητικής εστίας. Οι δηλώσεις της 5ης ΥΠΕ αποδεικνύουν ότι ο υπάρχον σχεδιασμός είναι η παραμονή του Κ.Υ στο συγκεκριμένο χώρο μέχρις ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κτηρίου, δηλαδή μερικά χρόνια. Το κτήριο της μαθητικής εστίας, όμως, δεν πληροί τις στοιχειώδεις υγειονομικές προδιαγραφές. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους διαδρόμους και στο προαύλιο. Η συνταγογράφηση γίνεται στο κλιμακοστάσιο, ενώ ο χώρος των επειγόντων περιστατικών είναι μικρός, χωρίς εξαερισμό και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Σε δύο αίθουσες μερικών τετραγωνικών και μετά την τοποθέτηση γυψοσανίδων (!!!) θα στοιβαχτούν η γραμματεία, τα ιατρεία και ο χώρος εμβολιασμών. Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Από τους διαδρόμους του Κ.Υ διέρχονται οι μαθητές για να πάνε στα δωμάτιά τους και στο χώρο της σίτισης. Στο συγκεκριμένο χώρο δεν μπορεί να εγκατασταθεί κατάλληλο και ασφαλές ακτινολογικό και αιματολογικό - μικροβιολογικό εργαστήριο.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο και η 5η ΥΠΕ, συμπεριέλαβαν το Κ.Υ Μουζακίου στα Κ.Υ αναφοράς για COVID-19. Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς (δεν υπηρετεί παθολόγος, υπηρετούν μόνο 2 γενικοί ιατροί και οι εφημερίες καλύπτονται από γενικούς και αγροτικούς ιατρούς των περιφερειακών ιατρείων), σε συνθήκες ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του SARS-COV2 και των επιβαρυμένων συνθηκών διαβίωσης των πληγέντων, το Κ.Υ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια και ασφάλεια στην αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών με COVID-19. Η πρόσφατη εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο ενός ISOBOX διαλογής και εξέτασης δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις, αφού θα υπάρχει χώρος διαλογής χωρίς να υπάρχει πραγματικό Κ.Υ!!!
Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, εξαιτίας της διαβροχής των τοίχων του χειρουργείου από την έντονη βροχόπτωση και τις παλιωμένες εγκαταστάσεις, λειτουργούσαν μόνο μία αίθουσα το διήμερο μετά την πλημμύρα και μόλις 3 από τις 5 αίθουσες την πρώτη εβδομάδα. Ο συνολικός ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός τέθηκε ξανά σε λειτουργία μετά από μία εβδομάδα χωρίς να προηγηθεί συστηματικός έλεγχος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για χειρουργικές επεμβάσεις. Το πρόβλημα της εισόδου νερών στις χειρουργικές αίθουσες δεν είναι καινούριο, αλλά τακτικό φαινόμενο ακόμα και με μικρότερες βροχοπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει κατ’ επανάληψη στους χώρους τους μικροβιολογικού και ακτινολογικού εργαστηρίου, της κουζίνας και της τεχνικής υπηρεσίας.
Στο νομό Καρδίτσας, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, έχει δημιουργηθεί μία έκρυθμη υγειονομικά κατάσταση, με χιλιάδες πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και δημόσιους χώρους, εκατοντάδες άστεγους, έντονη παρουσία λάσπης, υγρασίας και κουνουπιών, αυξημένο συγχρωτισμό λόγω των αναγκών αποκατάστασης των καταστροφών, συνολικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Σε αυτές τις συνθήκες η εξάπλωση της πανδημίας, η αναμενόμενη έξαρση των εποχικών ασθενειών και οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς και προσωπικό (οι ελλείψεις μόνιμων γιατρών είναι σχεδόν 30% στο νοσοκομείο και πάνω από 70% στα Κέντρα Υγείας) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες «υγειονομικής βόμβας». Ήδη η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) όπως και οι επιτροπές πληγέντων ζητούν τη διενέργεια μαζικών ελέγχων για τον SARS-COV2 και μαζικών εμβολιασμών έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο λαός, η υγεία του και οι ίδιοι οι υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους. Απαιτούμε άμεσα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο και η 5η ΥΠΕ να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την πρόληψη και την εξασφάλιση της υγείας των πληγέντων και όλων των κατοίκων στο νομό Καρδίτσας.
Απαιτούμε:
•Άμεση επίταξη του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή», το οποίο παραμένει κλειστό με απλήρωτους εργαζόμενους και βρίσκεται μέσα στα όρια του δήμου. Στο χώρο αυτό θα μπορεί να στεγαστεί προσωρινά το Κέντρο Υγείας μέχρι την ολοκληρωμένη κατασκευή κατάλληλου κτηρίου. Ο χώρος αυτός προσφέρει υγειονομική ασφάλεια και τη δυνατότητα να αυξηθεί το προσωπικό με τους απλήρωτους εργαζόμενους με τη μισθοδοσία τους από το κράτος.
•Δημιουργία με fast track διαδικασίες πολυδύναμου ιατρείου στο Μουζάκι ακόμα και με επίταξη ιδιωτικού χώρου και με όλο το απαραίτητο προσωπικό και την τοπική έδρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των κατεπειγόντων περιστατικών.
•Άμεσος έλεγχος και επείγουσα ανανέωση των εγκαταστάσεων και υποδομών στις χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου που γέμισαν νερά από τις πλημμύρες.
•Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
•Να συμπεριληφθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στους δικαιούχους του εμβολιασμού για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο καθώς αντικειμενικά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Να δοθεί η δυνατότητα και κατεύθυνση στους γιατρούς να συνταγογραφούν τα εμβόλια αυτά στους πληγέντες με την αιτιολογία του «κλειστού πληθυσμού».
•Μαζικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πληγέντες που βρέθηκαν σε συνθήκες συγχρωτισμού, συγκατοίκησης και σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης το προηγούμενο διάστημα. 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.32
Δύση: 17.00
Πανσέληνος
1822
Ο Στάικος Σταϊκόπουλος εισέρχεται στο Παλαμήδι του Ναυπλίου και υψώνει τη Γαλανόλευκη.
Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τους Νικηταρά, Τσόκρη και Χατζηχρήστο, νικούν τον Δελή Αχμέτ μπέη στην Κορτέσα Κορινθίας.
1826
Μετά από μάχη κατά των ανδρών του Κιουταχή, Ο Φαβιέρος εφοδιάζει με πυρίτιδα τους υπερασπιστές της Ακροπόλεως των Αθηνών.
1851
Πεθαίνει στην Αθήνα ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο, ένας εκ των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας.
1912
Απόσπασμα Ευζώνων και το Σύνταγμα Κρητών απελευθερώνουν το χωριό Πεστά της Ηπείρου.
Εκπνέει, θανάσιμα τραυματισθείς και αφού επολέμησε ηρωικώς κατά των Τούρκων στο Δρίσκο ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».