Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλύπτει με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 165.000 ευρώ το κόστος των ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης ΔΕΥΑ, στα έργα που χρηματοδοτεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συκούριο Δήμου Τεμπών και στη Νίκαια Δήμου Κιλελέρ. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις ένταξης, αξιοποιώντας τα όσα προβλέπει ο Ν. 4685/2020, σύμφωνα με τον οποίο, η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, καθίσταται επιλέξιμη και ως εκ τούτου δύναται να χρηματοδοτείται.

«Προωθήσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα προκειμένου να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ το κόστος των ιδιωτικών συνδέσεων στα έργα αποχέτευσης που χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε στη Θεσσαλία. Το αίτημά μας εγκρίθηκε από την Ευρώπη και έγινε νόμος του κράτους» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ενσυναίσθηση, σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, στηρίζουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, στηρίζουμε το οικογενειακό εισόδημα. Καλύπτουμε με 165.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 το χρηματοδοτικό κόστος όλων των ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης στα έργα που κατασκευάζουμε στο Συκούριο και στη Νίκαια. Θέλουμε να απομειώσουμε το οικονομικό βάρος από τις ΔΕΥΑ, οι οποίες προβλέπονταν να πληρώσουν την αντίστοιχη δαπάνη και κυρίως από τους πολίτες τους οποίους θα βάρυνε τελικά η δαπάνη αυτή. Τα έργα αποχέτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Συκούριο και Νίκαια αποδίδουν σύγχρονες υποδομές για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, από τα οποία ωφελούνται, χωρίς κόστος, περισσότεροι από 6.000 κάτοικοι. Είναι έργα που προσφέρουν θέσεις εργασίας και μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σύγχρονες υποδομές χωρίς κόστος για τους πολίτες
Με το άρθρο 96 του Ν. 4685/2020, η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης της αποχέτευσης από τη ρυμοτομική γραμμή του ακινήτου μέχρι τη θέση του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης, καθίσταται επιλέξιμη και ως εκ τούτου δύναται να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ή μη, εφόσον oι εργασίες πραγματοποιούνται μετά την 7η Μαΐου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου στο ΦΕΚ) και πληρούνται οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη μη «διπλή» χρηματοδότηση και από άλλη πηγή, συμπεριλαμβανομένης και της μη χρηματοδότησης της δαπάνης από τους συνδεόμενους ιδιοκτήτες στο δίκτυο αποχέτευσης, με τήρηση των κανόνων του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, τα έργα που υλοποιούνται στο ΕΣΠΑ 2014-2021 και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δύνανται να χρηματοδοτηθούν για τις εργασίες αυτές , συμπληρωματικά στην αρχική χρηματοδότηση του έργου που έλαβαν με την αρχική Απόφαση Ένταξης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου και τη σχετική επιστολή που απεστάλη τον Μάρτιο 2021 από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στις ΔΕΥΑ.
Η προβλεπόμενη διαδικασία εφαρμόστηκε ήδη στα έργα που είναι ενταγμένα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα οποία διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Διαχειριστική Αρχή. Πρόκειται για τα έργα:
-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΕΛ ΣΤΗ ΔΚ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟΥ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ», συνολικής δημόσιας δαπάνης 3,5 εκ. ευρώ, με ωφελούμενο πληθυσμό 2.310 άτομα και
-«ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΕΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ» συνολικής δημόσιας δαπάνης 4,8 εκ. ευρώ, με ωφελούμενο πληθυσμό 3.835 άτομα.
Οι Τροποποιημένες Αποφάσεις Ένταξης υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό προς τους Φορείς των έργων. Με αυτές, το έργο του Συκουρίου χρηματοδοτείται συμπληρωματικά με 79.633 ευρώ , ενώ της Νίκαιας με 84.658 ευρώ, για τις εξωτερικές διακλαδώσεις του δικτύου αποχέτευσης.
Ειδικότερα, οι αρμόδιες ΔΕΥΑ και οι Δήμοι, έλαβαν όλες τις απαιτούμενες αποφάσεις και μέτρα που διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της σύνδεσης από τη ρυμοτομική γραμμή έως τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης από το ΕΣΠΑ, υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης που μετά από εξέτασή του προχώρησε σε θετική αξιολόγηση χρηματοδότησής τους. Υποστηρίζεται έτσι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων αποχέτευσης στους δύο οικισμούς, χωρίς κόστος για τους πολίτες. Η πρόοδος των έργων είναι ικανοποιητική, ώστε να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων τους.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.10
Δύση: 18.36
Σελήνη
10 ημερών
1462
Ο Γενουάτης Νικόλαος Gattilusi παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β΄.
1669
Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνης παραδίδει το Ηράκλειο της Κρήτης στους Τούρκους.
1828
Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στην θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου.
Δύναμη 600 Τούρκων επιτίθεται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων.
1905
Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα του βοεβόδα Ναούμ.
1918
Υπογράφεται στην Θεσσαλονίκη ανακωχή μεταξύ Βουλγαρίας και Συμμάχων.
1922
Ορκίζεται νέα κυβέρνηση, υπό τον Σωτήριο Κροκιδά, ενώ ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.