«Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις ζημιές από αγριόχοιρους»

Πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με τη μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε συνεργασία με συναδέλφους Βουλευτές

Άμεση λύση του ζητήματος σχετικά με τις καταστροφές που προκαλούνται από αγριόχοιρους σε αγροτικές καλλιέργειες ζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Συγκεκριμένα ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής κατέθεσε πρόταση με μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό ζητώντας την αποζημίωση των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ όταν πιστοποιείται ότι οι καλλιέργειες του έχουν υποστεί καταστροφές από αγριόχοιρους.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, συμμετείχε επιπλέον και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Τρικάλων κ. ΑθανάσιοςΛιούτας.
Ειδικότερα η ερώτηση σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσηςτων αγροτών από τον ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών που προκαλούν οι επιδρομές αγριόχοιρων:
«Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των αγριόχοιρων αποτελεί ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών, το οποίο τείνει να αποτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή απειλή σε βάρος των αγροτών, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς αγέλες αγριόχοιρων εφορμούν σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ημιορεινές συνήθως περιοχές και χωριά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο, οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες αραβόσιτου και γενικότερα δημητριακών, καθώς και κηπευτικών, είναι εκτεταμένες.
Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους σε μη προστατευόμενες περιοχές (στις περιοχές δηλαδή εκτός της Συνθήκης RAMSAR), οι αγρότες επιφορτίζονται με μια πρόσθετη, πάρα πολύ μεγάλη οικονομική συνέπεια.
Η πρόσθετη αυτή οικονομική συνέπεια, σήμερα, την κρίσιμη αυτή περίοδο, κατά την οποία το σύνολο της πρωτογενούς μας παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία, δοκιμάζονται σοβαρά από τα ύψη στις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, δυσχεραίνει αδιαμφισβήτητα περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών μας.
Με βάση όσα προηγήθηκαν ανωτέρω, κε. Υπουργέ, ερωτάσθε:
Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξετάσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου  η ζημιά που προκαλείται από τις επιδρομές των αγριόχοιρων να ενταχθεί στις επιλέξιμες αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου;
Παράλληλα, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη λύση της επιδότησης σε ηλεκτροφόρες περιφράξεις, με σκοπό να προστατευθούν οι καλλιέργειες από τον αγριόχοιρο;  Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αντιχαλαζική προστασία.  Μια λύση που δομικά μπορεί να προστατεύσει τους αγρότες από την εν λόγω απειλή και συγχρόνως να καταστεί βιώσιμη μακροχρόνια δημοσιονομικά;»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.20
Δύση: 19.17
Σελήνη
2 ημερών
641
Ο εγγονός του Ηρακλείου, Κώνστας Β΄, ανεβαίνει στον θρόνο.
1672
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Νικόλαο από την Θεσσαλία.
1764
Οι Τούρκοι θανατώνουν στη Θεσσαλονίκη με ραβδισμούς τον νεομάρτυρα Ακυλίνα από τον Λαχανά Θεσσαλονίκης.
1822
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Παραμυθιά Έλληνες χριστιανούς που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.
1831
Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας.
1905
Στην πλατεία "Ατ Παζάρ" του Μοναστηρίου, απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος καπετάν Κώττας.
1917
Οι Τούρκοι διώκουν Έλληνες σε Νεοχώριο, Καλλίπολη, Ανατολική Θράκη, Σμύρνη και Φιλαδέλφεια.
1918
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατ. Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο" (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
1944
Το 1ο Τάγμα της ΙΙΙ Ορεινής Ταξιαρχίας επιτίθεται κατά της πόλεως Μπελάρια της Ιταλίας και την καταλαμβάνει.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.