Στην Αθήνα συναντήθηκε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής μας.Παράλληλα, ο κ. Κωτσός ενημερώθηκε αναλυτικά για τον μελλοντικό σχεδιασμό του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις των ζημιών στις καλλιέργειες και γρήγορη καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κωτσός εξέφρασε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την ανάγκη επαναφοράς του ποσοστού της προκαταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στο 70%, καθώς – όπως είπε - η μείωσή του στο 65% δημιουργεί πρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους αγρότες.
Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος έδειξε απόλυτη κατανόηση στα εν λόγω αιτήματα, αλλά επισήμανε πως ο Οργανισμός παρουσιάζει πολλά λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια.
Τα έχουμε εντοπίσει – πρόσθεσε – και εκπονήσαμε ένα σχέδιο αντιμετώπισής τους το οποίο βασίζεται:
-Στην άμεση δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας, έτσι ώστε να καταγράφεται η ζημιά στο χωράφι, με τον εκτιμητή να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο χρόνος εκτίμησης της ζημιάς και απόδοσης της αποζημίωσης να μειωθεί.
-Στην εκτίμηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει ως φορέας ασφάλισης, αλλά εξετάζεται σενάριο που θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέγει ανάμεσα στον δημόσιο οργανισμό και στην ιδιωτική εταιρία.
«Ο ΕΛΓΑ θα συνεχίσει να είναι ο ΕΛΓΑ, κανείς αγρότης δεν θα μείνει χωρίς ασφαλισμένη την παραγωγή του, ενώ η ασφάλιση θα παραμείνει στο 4%. Γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να μειωθούν οι δαπάνες που είχαν ξεφύγει εντελώς και πράγματι το 2019 ο Οργανισμός κατάφερε να μειώσει τα έξοδα σημαντικά» υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα έχουν συχνή επαφή το επόμενο διάστημα ώστε να συζητούνται και να επιλύονται γρήγορα αγροτικά ζητήματα αρμοδιότητάς του που προκύπτουν.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.34
Σελήνη
24 ημερών
642
Οι Άραβες κατακτούν την Αίγυπτο καθώς ο Ελληνικός Στόλος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια.
1176
Οι Σελτζούκοι Τούρκοι νικούν τον Αυτοκρατορικό Στρατό στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας.
1912
Η Ελλάς κηρύσσει γενική επιστράτευση (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).
1922
Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος, ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος και 22 ιερείς κατακρεουργούνται μετά από βασανιστήρια.
1943
Τμήματα ανταρτών επιτίθενται κατά γερμανικής φάλαγγας στην γέφυρα Τσακορέματος στην οδό Άμφισσας-Λιδωρικίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!