Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, σε καστανοπερίβολα των Δήμων Αγιάς, Τεμπών, Πύλης, Τρικκαίων, Μετεώρων και Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού για τρίτη συνεχή χρονιά με σκοπό την προστασία της καστανοπαραγωγής καθώς η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανοκαλλιέργειας, που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 60-85% μέχρι και ξήρανση δένδρων σε βάθος χρόνου. Κατά τη φετινή χρονιά διατέθηκαν συνολικά 30.000 ευρώ από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών.
Η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δρ. Εντομολογίας Δημητρίου Σταυρίδη, Συντονιστή της Ομάδας Διαχείρισης Αγροτικών Κρίσεων, που έχει συσταθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη. Οι εξαπολύσεις έγιναν σε συνεργασία με τους Δήμους, τους τοπικούς φορείς και γεωπόνους και παραβρέθηκε σε πολλές περιοχές και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις και ομιλίες σε καστανοπαραγωγούς, όπου τονίσθηκαν οι σωστές πρακτικές, που θα πρέπει να ακολουθούνται για την επιτυχή εγκατάσταση του ωφελίμου και κατ’ επέκταση του προγράμματος. Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους παραγωγούς οι παρακάτω πρακτικές:
-Μέχρι τα τέλη Ιουνίου:
-Να μην διενεργούνται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια.
-Να μην πραγματοποιείται καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης.
-Μετά τη συγκομιδή των κάστανων:
-Τα πεσμένα στο έδαφος φύλλα καθώς και τυχόν κλαδέματα, που θα προκύψουν, να συσσωρευτούν στην άκρη του χωραφιού και να μην καταστραφούν τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, διότι μέσα σε αυτά βρίσκονται τα εγκατεστημένα άτομα του ωφελίμου.
Οι παραπάνω πρακτικές είναι άκρως απαραίτητες και δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε επόμενη για 3-4 έτη τουλάχιστον, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.
Η Περιφέρεια με όλες τις παραπάνω ενέργειες, αποδεικνύει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την προστασία των καλλιεργειών της περιοχής και του αγροτικού εισοδήματος. Επιπρόσθετα καλεί τους καστανοπαραγωγούς να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Υπηρεσίες για οποιαδήποτε εμφάνιση συμπτωμάτων σε νέες περιοχές, ώστε σε συνεργασία μαζί τους να πραγματοποιηθεί άμεσα επέμβαση.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.26
Δύση: 19.07
Πρώτο Τέταρτο
1675
Επτακόσιοι Μανιάτες αναχωρούν και εγκαθίστανται στην Κορσική.
1821
Ο Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνει και πυρπολεί την Ισσό Βοιωτίας και τη Μονή Αγίου Μελετίου.
1822
Νικηφόρος μάχη στον Αποκόρωνα Χανίων.
1878
Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων.
1922
Σφαγές Ελλήνων από Τούρκους στη Μαγνησία της Ιωνίας.
1943
Οι Γερμανοί εκτελούν 82 Έλληνες στην Ήπειρο.
1955
Φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός στρατάρχης Χάρντινγκ και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως κυβερνήτης.
1958
Οι Βρετανοί σκοτώνουν αμάχους Κυπρίους σε επιδρομή στην Αμμόχωστο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.