Εντυπωσιακό εύρημα: Τα φυτά παράγουν περισσότερο νέκταρ όταν «ακούν» τις μέλισσες να πλησιάζουν

altΟι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φυτά μπορούν να «ακούσουν» το βουητό των μελισσών και να παράγουν περισσότερο νέκταρ όταν βρίσκονται κοντά τους.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, τα φυτά είναι πιο ενεργοί «συνεργάτες» από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα στη συμβιωτική τους σχέση με τα έντομα–επικονιαστές, αναφέρει ο Guardian.

Η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να αποτελεί στρατηγική επιβίωσης, προκειμένου τα φυτά να δίνουν νέκταρ στις μέλισσες και όχι στους αποκαλούμενους «ληστές νέκταρ», οι οποίοι δεν τους προσφέρουν κανένα αναπαραγωγικό όφελος.
-«Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τόσο τα έντομα όσο και τα φυτά μπορούν να αισθανθούν και να παράγουν ή να μεταδώσουν δονητικά ακουστικά σήματα», δήλωσε η καθηγήτρια Francesca Barbero, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, που ηγήθηκε της έρευνας.
Στο μέλλον, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, τέτοιοι ήχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία ως ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ενίσχυσης της επικονίασης των καλλιεργειών.

Πώς ακούνε τα φυτά;
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς τα φυτά μπορεί να ακούνε. Θα μπορούσαν να βασίζονται σε μηχανοϋποδοχείς, κύτταρα που ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως η αφή, η πίεση ή οι δονήσεις. «Τα φυτά δεν έχουν εγκέφαλο, αλλά μπορούν να αισθανθούν το περιβάλλον και να ανταποκριθούν ανάλογα», δήλωσε η Barbero.
Αφού παρατήρησαν ότι οι μέλισσες και τα ανταγωνιστικά έντομα έχουν διακριτά δονητικά σήματα που χρησιμοποιούνται στο ζευγάρωμα και σε άλλες μορφές επικοινωνίας, η Barbero και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν τα φυτά ανιχνεύουν αυτά τα σήματα.

Περισσότερα στο cnn.gr



 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.07
Δύση: 18.41
Σελήνη
21 ημερών
1829
Υπογραφή συνθήκης μεταξύ Δ. Υψηλάντη και των Τούρκων.
1914
Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου εισέρχεται και απελευθερώνει το Βεράτιο.
1943
Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης" αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία.
Γερμανικό πλοίο εμβολίζει και βυθίζει το Ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης".
1946
Αλβανική συμμορία εισέρχεται στην περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου αλλά αποκρούεται από ελληνική περίπολο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!