Eνεργειακό βήμα: Το ηλεκτρικό φορτίο καλύφθηκε χωρίς λιγνίτη για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια

altΑπολιγνιτοποίηση στην πράξη καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα καθώς το ηλεκτρικό φορτίο της 8ης Ιουνίου καλύφθηκε χωρίς τη λειτουργία οποιασδήποτε λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Αυτό- όπως επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης- συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια

και αποτελεί πρόγευση του «πράσινου» ενεργειακού μείγματος στο οποίο αποσκοπεί η πολιτική τής κυβέρνησης, συνδυάζοντας την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων με τα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση της 8ης Ιουνίου (95.728 μεγαβατώρες) καλύφθηκε κατά 57,65% από μονάδες φυσικού αερίου, 14,23% υδροηλεκτρικά, 4,92% ανανεώσιμες πηγές και 23,21% από εισαγωγές.

Είχε προηγηθεί στις 20 Μαΐου επίσης για πρώτη φορά το σβήσιμο του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας. καθώς στο φορτίο της ημέρας (από το "στόλο" του λιγνίτη της ΔΕΗ) συμμετείχε μόνο η μονάδα της Μεγαλόπολης που κάλυψε το 5,21% της ζήτησης που ήταν συνολικά 111.111 μεγαβατώρες. Το υπόλοιπο καλύφθηκε κατά 51,2 % από τις μονάδες φυσικού αερίου, 8,07% υδροηλεκτρικά, 12,37 % ανανεώσιμες και 23,14% εισαγωγές.

Στις εξελίξεις αυτές συνέβαλε και το χαμηλό φορτίο, λόγω περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και καιρικών συνθηκών αλλά και το γεγονός ότι οι λιγνιτικές μονάδες με τις επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έχουν καταστεί μη ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα να εκτοπίζονται από την αγορά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.07
Δύση: 18.41
Σελήνη
21 ημερών
1829
Υπογραφή συνθήκης μεταξύ Δ. Υψηλάντη και των Τούρκων.
1914
Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου εισέρχεται και απελευθερώνει το Βεράτιο.
1943
Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης" αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία.
Γερμανικό πλοίο εμβολίζει και βυθίζει το Ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης".
1946
Αλβανική συμμορία εισέρχεται στην περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου αλλά αποκρούεται από ελληνική περίπολο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!