Γιγάντιο παγόβουνο που ήταν κάποτε όσο 3,5 φορές το Λονδίνο διαλύεται σε κομμάτια

altΗ αποκαλυπτική φωτογραφία της NASA
Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του πλανήτη, που διαχωρίστηκε κάποτε από τους πάγους της Ανταρκτικής και είχε μέγεθος 3,5 φορές το Λονδίνο, διαλύεται μέρα με τη μέρα.Αυτό μας λέει η NASA για το παγόβουνο A68, πως φτάνει στο τέλος του.Το παγόβουνο των τρισεκατομμυρίων τόνων σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2017, όταν διαχωρίστηκε από τους πάγους της Ανταρκτικής και άρχισε να ταξιδεύει προς τα βόρεια, περνώντας από το νησί του Ατλαντικού, Νότια Τζόρτζια.
Ήταν κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ, διαχωριζόταν όμως συνεχώς σε μικρότερα τμήματα. Έντεκα μάλιστα από τα τμήματά του ήταν τόσο μεγάλα που απέκτησαν το δικό τους όνομα (από A68-B ως A68-M).Οι εικόνες αυτών των θραυσμάτων συνελήφθησαν από τον δορυφόρο της NASA «Terra» στις 12 Φεβρουαρίου 2021.Ο αλλοτινός γίγαντας έχει σπάσει σε δεκάδες κομμάτια πια, όπως αποκαλύπτουν οι εικόνες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.Κάποτε είχε μέγεθος 5.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα και άρχισε να σπάει σε μικρότερα τμήματα μετά τα πρώτα του 1.930 χιλιόμετρα στο μακρύ του ταξίδι στον Ατλαντικό.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.01
Δύση: 18.59
Σελήνη
28 ημερών
1195
Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ΄.
1444
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουράτ Β΄, νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
1821
Σύλληψη, διαπόμπευση και απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
Το κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας) παραδίδεται στους επαναστατημένους Έλληνες.
1826
Οι ηρωικοί υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν έξοδο.
1941
Μετά την συνθηκολόγηση με την Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ.
1943
Οι Ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.