Τα καταφύγια των ελληνικών βουνών και οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν

altΠώς είναι να ξημερώνεις στα 2.000 μέτρα υψόμετρο
Χτισμένα στη μέση του πουθενά. Περιτριγυρισμένα από βουνά. Πάνω στα βουνά. Τα ορειβατικά καταφύγια της Ελλάδας είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να καταλαβαίνεις ακούγοντας το όνομά τους. Δεν είναι ξενοδοχεία ή καταλύματα για να περάσεις μερικές μέρες είναι… στην εξοχή. Είναι εκεί που ο άνθρωπος βρίσκει έναν χώρο για να ξεκουραστεί και να συνεχίσει την πορεία του στη γνωριμία με τη φύση.
 Με το βουνό και όσα αυτό κρύβει. Να απολαύσει ένα ξημέρωμα αλλιώτικο από τ’ άλλα και ένα δειλινό βλέποντας τον ουρανό… πιο κοντά.Ακούγοντας τη φράση ορειβατικό καταφύγιο ίσως σου έρθουν στο μυαλό μερικές εικόνες, περισσότερο από ταινίες και ντοκιμαντέρ. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον κάμποσα οργανωμένα καταφύγια στις κορυφές των βουνών και εξυπηρετούν τους ορειβάτες και πεζοπόρους. Τα ορειβατικά καταφύγια υπάρχουν, ουσιαστικά, για να καλύψουν τις ανάγκες των ορειβατών αλλά και οργανωμένων ομάδων πεζοπόρων κατά την ανάβασή τους στο βουνό. «Κατασκευάστηκαν για να μπορέσει κάποιος, αν έχει κακό καιρό να βρει ένα απάγκιο μέρος. 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.01
Δύση: 18.59
Σελήνη
28 ημερών
1195
Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ΄.
1444
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουράτ Β΄, νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
1821
Σύλληψη, διαπόμπευση και απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
Το κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας) παραδίδεται στους επαναστατημένους Έλληνες.
1826
Οι ηρωικοί υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν έξοδο.
1941
Μετά την συνθηκολόγηση με την Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ.
1943
Οι Ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.