Όσα πρέπει να γνωρίζετε αν συνεχίζετε να δουλεύετε από το σπίτι

altΜπορεί κάποιοι να έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα γραφεία τους, πολλοί όμως συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι

Μερικοί εργαζόµενοι γονείς παραδέχονται ότι αναπολούν ήδη τις ηµέρες που πήγαιναν στη δουλειά. Λένε ότι όταν χάσεις κάτι που έχεις, τότε καταλαβαίνεις πόσο σου λείπει.

Και στην περίπτωση της τηλεργασίας από το σπίτι, όπου φυσικά βρίσκονται και τα παιδιά, αυτό που λείπει είναι η ησυχία και ηρεµία για να είναι σε θέση κάποιος να συγκεντρωθεί και να είναι παραγωγικός.
Ο συνδυασµός του άγχους που βιώνει ένας εργαζόµενος για να φέρει εις πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί, µε τον εκνευρισµό που του δηµιουργεί η αναστάτωση που συνήθως προκαλούν τα παιδιά, χτυπάει «κόκκινο» αυτές τις ηµέρες. Πώς µπορούµε να αντιµετωπίσουµε αυτή την κατάσταση ώστε να είναι βιώσιµη η κατάσταση στα σπίτια µας;

Κι όμως γίνεται
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου πρώτα από όλα είναι ότι η τηλεργασία με τα παιδιά στο σπίτι δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εμάς. Αυτή τη στιγμή είναι ο κανόνας σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η σκέψη ότι οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει για εκατομμύρια εργαζόμενους γονείς αφενός καθησυχάζει, αφετέρου δίνει τροφή για σκέψη. Οι άλλοι πώς το κάνουν; Γίνεται; Η απάντηση είναι πως «ναι, μπορεί να γίνει». Εκατομμύρια εργαζόμενοι γονείς αναπροσαρμόζουν το τελευταίο διάστημα τη ζωή τους και μαθαίνουν νέο τρόπο λειτουργίας του πακέτου (πλέον) «εργασία – οικογενειακή ζωή». Μπορούμε και εμείς, αντλώντας από την εμπειρία άλλων που το έχουν κάνει νωρίτερα. Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό και το «Μείνετε σπίτι» υπήρχαν χιλιάδες γονείς που εργάζονταν από το σπίτι κατ’ επιλογή. Εκείνοι πώς τα κατάφερναν;

Πρόγραμμα
Η βάση του νέου τρόπου λειτουργίας ενός νοικοκυριού με εργαζόμενους γονείς είναι το πρόγραμμα. Αν αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργούν με μια τυχαιότητα και ανάλογα με τη διάθεση κάθε μέλους της οικογένειας, η κατάσταση γρήγορα θα βγει εκτός ελέγχου. Εχουμε ήδη καταλάβει ότι άλλο εκείνη η μία περίπτωση εργασίας από το σπίτι που τύχαινε σε εξαιρετικές περιπτώσεις και άλλο η καθημερινή τηλεργασία. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να οργανώσουμε τη ζωή μας βάσει των νέων συνθηκών και για να γίνει αυτό θα πρέπει όλη η οικογένεια να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το πιο βασικό είναι να εφαρμόσουμε μια προσομοίωση του προγράμματος που είχαν μια κανονική καθημερινή μέρα όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Αυτό σημαίνει να ξυπνάνε στη συνηθισμένη τους ώρα, να τρώνε πρωινό, να ντύνονται (δηλαδή να μην κυκλοφορούν όλη μέρα με τις πιτζάμες) και να αφιερώνουν σημαντικό μέρος του πρωινού τους – με διαλείμματα – σε μελέτη και εργασίες που θα τα διατηρήσουν σε επαφή με τα μαθήματά τους, τις ξένες γλώσσες και τις άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους. Στα διαλείμματα και κυρίως τις απογευματινές ώρες θα παίζουν, ενώ θα πέφτουν για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα.
Σε ό,τι αφορά εμάς, αν το καθεστώς τηλεργασίας ισχύει και για τους δύο γονείς – κιι εφόσον είναι εφικτό – οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται σε βάρδιες. Είναι αυτονόητο ότι θα εξυπηρετούσε και τους δύο την ώρα που ο ένας εργάζεται ο άλλος να απασχολεί τα παιδιά. Αν κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, τουλάχιστον «συντονιζόμαστε» σε διαφορετικές ώρες διαλειμμάτων. Και δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια ο ένας από τον άλλον σε περιπτώσεις που πραγματικά έχουμε ανάγκη από ησυχία, όπως για παράδειγμα στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
24 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».