Γιατί οι αναμνήσεις είναι ανθεκτικές;

altΝέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει τι κάνει τις αναμνήσεις τόσο λεπτομερείς και ανθεκτικές.

Στα επόμενα χρόνια, ορισμένες αναμνήσεις είναι πιθανό να χαραχτούν στο μυαλό μας με μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια, διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Η διαδικασία που καθιστά αυτό το φαινόμενο εφικτό αποτέλεσε ζήτημα διερεύνησης για πολλές δεκαετίες, με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόηση του πώς οι αναμνήσεις μπορούν να είναι τόσο διακριτές και μακροχρόνιες χωρίς να μπερδεύονται με άλλες. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, περιγράφει έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα μηχανισμό μάθησης στον εγκέφαλο που φαίνεται να σταθεροποιεί τις μνήμες και να μειώνει τις παρεμβολές μεταξύ τους.

Πώς δημιουργούνται οι αναμνήσεις;
Οι αναμνήσεις δημιουργούνται όταν οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων που στέλνουν και λαμβάνουν σήματα από και προς τον εγκέφαλο γίνονται ισχυρότερες. Αυτή η διαδικασία έχει από καιρό συσχετιστεί με αλλαγές στις συνδέσεις που διεγείρουν γειτονικά νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό μνήμης. Αυτές οι διεγερτικές συνδέσεις πρέπει να εξισορροπούνται με ανασταλτικές συνδέσεις, οι οποίες μειώνουν τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων, προάγοντας την υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Ο ρόλος των αλλαγών στην ανασταλτική ισχύ σύνδεσης δεν είχε προηγουμένως εξεταστεί και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανασταλτικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, γνωστών ως νευρώνων, μπορούν επίσης να ενισχυθούν. Αυτό επιτρέπει τη σταθεροποίηση των αναπαραστάσεων της μνήμης.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.53
Δύση: 17.29
Σελήνη
11 ημερών
1822
Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών προσβάλλουν τον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου.
1826
Μάχη στη Δόβραινα Βοιωτίας και ελληνική νίκη.
1912
Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος Καπετάν Δούκας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, απελευθερώνει την Ελευθερούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».