Βιταμίνη Κ για.. υγιή καρδιά και μακροζωία

altΝέα επιστημονική μελέτη διερευνά την σύνδεση της βιταμίνης Κ με την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και την πολυπόθητη μακροζωία.

Παρόλο που κάθε βιταμίνη αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη για τον οργανισμό, η βιταμίνη Κ ίσως να έχει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, εξαιτίας της σύνδεσής της με την πολυπόθητη μακροζωία, όπως επισημαίνει πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Στα πλαίσια της μετά-ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, διερευνήθηκαν συνολικά τρεις μεγάλες μελέτες που εκπροσωπούσαν περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες ηλικίας 54 έως 76 ετών, διαπιστώνοντας ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ αντιμετώπιζαν 19% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Αυτή η σύνδεση μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών αιμοφόρων αγγείων.

Βιταμίνη Κ και για γερά οστά
Όπως κάθε άλλη απαραίτητη βιταμίνη ή μέταλλο, είναι σημαντικό για τα άτομα όλων των ηλικιών να λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ, με τους ηλικιακά μεγαλύτερους να χρειάζονται περισσότερο. Αυτό διότι καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών των τροφίμων μειώνεται, σύμφωνα με τη Samantha Cochrane, διαιτολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την βιταμίνη Κ, καθώς όχι μόνο ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία αλλά επηρεάζει και την πυκνότητα των οστών. Μάλιστα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία ασβεστίου και την υγεία των οστών, ειδικά όταν συνδυάζεται με βιταμίνη D.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.53
Δύση: 17.29
Σελήνη
11 ημερών
1822
Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών προσβάλλουν τον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου.
1826
Μάχη στη Δόβραινα Βοιωτίας και ελληνική νίκη.
1912
Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος Καπετάν Δούκας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό, απελευθερώνει την Ελευθερούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».