Το μυστικό για να στεκόμαστε στα πόδια μας μέχρι τα βαθιά γεράματα

altΟι κινητικές δυσκολίες που συνοδεύουν τα γηρατειά μπορούν να προληφθούν, επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες, με δραστηριότητες απλές και ευχάριστες. Διαβάστε πώς μπορεί να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος πάνω από 40%.Σε έναν ευχάριστο και εύκολο τρόπο για να προφυλαχθεί η κινητικότητα γυναικών στην τρίτη ηλικία κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημών για τη Μακροζωία Herbert Wertheim του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. 
Οι κινητικές δυσκολίες που ταλαιπωρούν μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 65 ετών -από τη δυσκολία στο περπάτημα μέχρι την ανάβαση της σκάλας-, αποτελούν από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες για την αυτοεξυπηρέτηση ενός ατόμου.Αρκεί λοιπόν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, να τηρείται μια ρουτίνα ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει πλήθος επιλογών, από το χαλαρό περπάτημα κατά τη βόλτα, την κηπουρική ή ακόμη και τα ψώνια, ώστε να μειωθεί ο μελλοντικός κίνδυνος για τη σωματική κινητικότητα.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.01
Δύση: 18.59
Σελήνη
28 ημερών
1195
Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος εκθρονίζεται από τον αδελφό του Αλέξιο Γ΄.
1444
Οι Τούρκοι, υπό τον Μουράτ Β΄, νικούν στην Βάρνα τους Σταυροφόρους από την Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
1821
Σύλληψη, διαπόμπευση και απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
Το κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας) παραδίδεται στους επαναστατημένους Έλληνες.
1826
Οι ηρωικοί υπερασπιστές του Μεσολογγίου επιχειρούν έξοδο.
1941
Μετά την συνθηκολόγηση με την Γερμανία παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ.
1943
Οι Ιταλοί πυρπολούν τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.