Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

altΗ άνοια καθώς και η κατάθλιψη παρατηρούνται συχνά στους ηλικιωμένους π.χ..μετά τα 70, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνουμε ποια από τις δυο καταστάσεις τους ταλαιπωρούν, εξαιτίας των αλληλοεπικαλυπτόμενων συμπτωμάτων. Με ποιο τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;

Οι περιπτώσεις ενηλίκων σε προχωρημένη ηλικία π.χ. στα 70 τους που παρουσιάζουν νοητική εξασθένιση είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφανθούμε εάν η αιτία αυτής της πτώσης είναι η άνοια ή η κατάθλιψη, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Και οι δύο διαταραχές παρατηρούνται συχνά στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ η καθεμιά μπορεί να οδηγήσει στην άλλη.
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους μπορεί, επιπλέον, να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδοάνοια. Πρόκειται για μια φαινομενική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, η οποία συνήθως είναι αποτέλεσμα έλλειψης ενέργειας ή προσπάθειας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα συχνά ξεχνούν, κινούνται αργά και υποφέρουν από έλλειψη κινήτρου, καθώς και νοητική επιβράδυνση.
Σε αυτούς τους ασθενείς, η κατάθλιψη μπορεί να είναι φανερή ή και όχι. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πάντως, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά σε θεραπείες για την κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι, καθώς η διάθεση βελτιώνεται, η ενέργεια, η ικανότητα συγκέντρωσης και η πνευματική λειτουργία ενός ατόμου συνήθως επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “ygeiamou.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.06
Δύση: 19.43
Σελήνη
16 ημερών
641
Θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχεται ο 15χρονος αδελφός του Ηρακλεωνάς.
1453
Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη.
1825
Ο Ιμπραήμ πασάς επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη.
1878
Υπογράφεται συμφωνία με την οποία η Τουρκία παραχωρεί την Κύπρο στην Αγγλία.
1919
Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αξάριο.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"