H διαφορά μεταξύ των ακτίνων UVA & UVB και γιατί έχει σημασία για την προστασία της επιδερμίδας μας

altΤο ηλιακό φως περιέχει υπεριώδη (UV) ακτινοβολία, η οποία αποτελείται από διαφορετικούς τύπους ακτίνων. Οι τύποι ακτινοβολίας UV με τους οποίους έχεις πιθανώς εξοικειωθεί περισσότερο είναι οι ακτίνες UVA και UVB. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα μας με διάφορους τρόπους.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις βασικές διαφορές μεταξύ των ακτίνων UVA και UVB, πώς επηρεάζουν το δέρμα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις βλάβες από τον ήλιο.

Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία;
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, η οποία παράγεται φυσικά από τον ήλιο, αλλά μπορεί να παραχθεί και από τεχνητές πηγές, όπως διάφορα λέιζερ και ειδικά φώτα για τεχνητό μαύρισμα (solarium). Ο ήλιος είναι η πιο σημαντική πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι το προϊόν μιας πυρηνικής αντίδρασης στον πυρήνα του ήλιου και η ακτινοβολία ταξιδεύει στη γη μέσω των ακτίνων του ήλιου.
Οι ακτίνες UV ταξινομούνται ανάλογα με το μήκος κύματος: UVA (μεγαλύτερο μήκος κύματος), UVB (μεσαίο μήκος κύματος) και UVC (μικρότερο μήκος κύματος).
O άνθρωπος εκτίθεται κυρίως στην υπεριώδη ακτινοβολία που παράγεται από τον ήλιοκαι φτάνει στη γη, επομένως η ένταση της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

Η ώρα της ημέρας, καθώς οι ακτίνες του ήλιου, και επομένως η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει μαζί με αυτές, είναι πιο ισχυρές μεταξύ 10 το πρωί και 4 το απόγευμα.
Η εποχή, δεδομένου ότι η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο ισχυρή την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς ο ήλιος είναι σε πιο υψηλή γωνία σε σχέση με την γη, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε ακτινοβολία τον υπόλοιπο χρόνο.
Το γεωγραφικό πλάτος, καθώς οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό δέχονται μεγαλύτερη ακτινοβολία, επειδή οι ακτίνες του ήλιου διανύουν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν σε αυτές.
Το υψόμετρο, καθώς σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή, αφού το φως ταξιδεύει μικρότερη απόσταση.
Το στρώμα του όζοντος, το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και την αποτρέπει από το να φτάσει στη γη. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα εξαιτίας της αέριας ρύπανσης το στρώμα αυτό έχει λεπτύνει σημαντικά, αυξάνοντας την ένταση της ακτινοβολίας που φτάνει στην γη.
Τα σύννεφα, τα οποία επίσης φιλτράρουν κάποιο ποσοστό της ακτινοβολίας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει έντονη συννεφιά ή βροχόπτωση.
Η αντανάκλαση, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία τείνει να ανακλάται σε διάφορες επιφάνειες, όπως το χιόνι, το νερό, τα πεζοδρόμια και η άμμος, αυξάνοντας το ποσό της ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεται το άτομο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "savoirville.gr" (εδώ)


 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.49
Δύση: 19.07
Σελήνη
9 ημερών
1566
Ο Πιαλή Πασάς με 10.000 άνδρες εκδιώκει τους και Γενουάτες καταλαμβάνει την Χίο.
1821
Ο Πρόκριτος Κων. Λαχανάς κηρύσσει την Επανάσταση στην Σάμο, υψώνοντας την Σημαία της Επαναστάσεως στην πόλη Βαθύ.
1822
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Αδριανούπολη τον πρώην Οικουμενικό Πατριάρχη Κύριλλο και άλλους κληρικούς και λαϊκούς.
1897
Σημειώνεται η μοναδική Ελληνική νίκη, στην περιοχή Βελεστίνου, κατά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και την Χειμάρρα.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.
1944
Φονεύεται από αντάρτες του ΕΛΑΣ ο Σχης Δημήτριος Ψαρρός και πολλοί αιχμαλωτισθέντες συμπολεμιστές του.
1956
Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ανατινάζουν δύο δεξαμενές πετρελαίου στην Λευκωσία.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"