Ειδήσεις

Η Υπόσχεση, ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

altΣτις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας
 
Με ένα ωραίο αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής, ξεκίνησαν στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι δράσεις του β’ κύκλου των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων και της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!».

Μέσα από το πολύ όμορφο και συγκινητικό βιβλίο «Η υπόσχεση» της Anna Conomos με την πολύ έξυπνη και πρωτότυπη εικονογράφηση της Ντανιελας Σταματιάδη, από τις εκδόσεις Ποταμός, τα παιδιά έμαθαν για τη ζωή στη Σμύρνη και γενικότερα στη Μικρά Ασία εκείνα τα χρόνια και για τις μεγάλες και δυνατές φιλίες που αναπτύχθηκαν, ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα και θρησκεία!!!
Αντίθετα στο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Μέσα στις φλόγες» των εκδόσεων Κέδρος, άνθρωποι τρομαγμένοι, κυνηγημένοι, ρημαγμένοι, από τον πόλεμο, βρέθηκαν άστεγοι, άποροι, αλήτες, σε μια χώρα τόσο δική τους, όσο και αφιλόξενη, εχθρική.. Ακούγοντας την αφήγηση του αποσπάσματος «οι πρόσφυγες», τα παιδιά συμμετείχαν σε παιχνίδι προσομοίωσης της φυγής, του πολέμου, και αυτή η εμπειρία τούς γέμισε συναισθήματα δικαίου, αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, είδαν τη ζωή με άλλη ματιά..
Με αφορμή τα δύο παραπάνω βιβλία, τα παιδιά ένιωσαν τη δύναμη της φιλίας και της μνήμης, έμαθαν για τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και Τουρκίας, για το δράμα των προσφύγων τότε και τώρα.
Τέλος με πάτημα την εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη στην «Υπόσχεση», έβαλαν το δικό τους χρώμα σε ασπρόμαυρες εικόνες από την καθημερινή ζωή στην Μικρά Ασία και την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η υπόσχεση είναι μια δράση που είχε σχεδιάσει η Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου για την καλοκαιρινή εκστρατεία του 2013 που διοργάνωνε το Future Library με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην «δικιά» μας συγγραφέα, την Αγγελική Βαρελλά, που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή, με αναγνώσεις αποσπασμάτων από βιβλία της, με αφηγήσεις ανέκδοτων ιστοριών και ποιημάτων της και με μπόλικο φωτογραφικό υλικό…
Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.
Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.
Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 08.40
Δύση: 17.58
Πανσέληνος
1868
Μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων από τον τουρκικό στρατό
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1943
Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
1944
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί 

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: – Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»