Μέριμνα για τα κατεστραμμένα οχήματα ζητάει η Ασημίνα Σκόνδρα

Ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές, που προκάλεσε η σφοδρή θεομηνία στο Νομό μας, έθεσε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Μεγάλος αριθμός οχημάτων,  έπαθαν τεράστιες ζημίες ή βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία.

Με πλήρη αντίληψη των οικονομικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν  οι πληγέντες ιδιοκτήτες ΙΧ,  που είδαν τις περιουσίες και τα αυτοκίνητα τους, να καταστρέφονται, η  κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατέθεσε ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την αποζημίωση οχημάτων Ι.Χ. που καταστράφηκαν στον Νομό από τη Θεομηνία.
 
Στην ερώτηση της, η Βουλευτής τονίζει:
«Κύριε Υπουργέ, οι πρωτόγνωρες καταστροφές, που προκάλεσε η θεομηνία της 18ης – 19ης Σεπτεμβρίου, άφησε ολόκληρο το Νομό Καρδίτσας κατεστραμμένο και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου σας, «σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30 - 70% της ζημίας, για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα... Το ύψος της επιχορήγησης βαραίνει το ΠΔΕ. Για την έκδοση αυτής της απόφασης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καταγραφή ζημιών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια και η διαβίβαση του σχετικού Πίνακα καταγραφής ζημιών, στο Υπουργείο Οικονομικών.»
Όπως γνωρίζω, πολύ μεγάλος αριθμός ΙΧ οχημάτων έχουν υποστεί τεράστια ζημία ή βρίσκονται σε πλήρη αχρηστία. Πολλά εξ αυτών, προκύπτει ότι δεν ήταν ασφαλισμένα για ζημίες από φυσικές καταστροφές και πλημμύρες. Από αυτά, πολλά οχήματα ανήκουν μάλιστα σε αγρότες και επαγγελματίες, που βασίζουν την δυνατότητα άσκησης των δραστηριοτήτων τους στην ύπαρξη οχήματος. Αντίστοιχα, και τα Ι.Χ. είναι δύσκολο έως αδύνατων να αντικατασταθούν, με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιήλθαν οι πολίτες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ:
Με καταγεγραμμένη την άμεση και υπεύθυνη στάση της Κυβέρνησης έναντι των πλημμυροπαθών, προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα, ώστε να υπάρξει κάποια μορφή συμπληρωματικής αποζημίωσης για την επισκευή του καταστραμμένου στόλου οχημάτων ή συμπληρωματική επιχορήγηση για την αντικατάσταση τους, με νέα οχήματα χαμηλών ρύπων;»

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.33
Δύση: 17.00
Πανσέληνος
1822
Παράδοση από τους Τούρκους στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη του Ναυπλίου και του φρουρίου Ιτς Καλέ.
1827
Οι Τούρκοι του φρουρίου της Χίου εξορμούν και νικούν τον Φαβιέρο.
1904
Το ανταρτικό σώμα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη αντιμετωπίζει νικηφόρα 70 κομιτατζήδες στο χωριό Ανταρτικό Φλωρίνης.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Πόγραδετς.
1942
Το υποβρύχιο "Παπανικολής" βυθίζει εχθρικό φορτηγό 8.000 τόνων στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».