Επανακατάθεση ερώτησης από την Κ.Ο. του ΚΚΕ για τις ζημιές από τον Ιανό στην Καρδίτσα

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών «Αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ στην Καρδίτσα και αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής»

Ένα χρόνο μετά τις περυσινές πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ στην Καρδίτσα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καμιά διαδικασία για την αποκατάσταση των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν, αλλά ούτε για την υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της περιοχής.

Στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας, οι κάτοικοι ζουν με την ανασφάλεια για το τι πρόκειται να συμβεί σε μια επόμενη κακοκαιρία. Με το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ καταστράφηκαν χωράφια, γέφυρες και σπίτια από την υπερχείλιση του ρέματος Καράμπαλη, που για δεκαετίες ήταν ακαθάριστο και κατέρρευσε ολοκληρωτικά η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα. Μέχρι πρότινος η επικοινωνία των κατοίκων του Αμπελικού γινόταν μέσω Καλλιθήρου, από μια μικρή γέφυρα στα όρια του οικισμού της κοινότητας, ωστόσο οι ζημιές μεγάλωσαν και ήδη το επίχωμα πρόσβασης στη γέφυρα υποχώρησε στο μισό πλάτος του οδοστρώματος και απειλείται με κατάρρευση όλο το οδόστρωμα. Επίσης το ρέμα, που σημειωτέον περνάει δίπλα από σπίτια στο Καλλιθήρο και το Ρούσο, δεν έχει ακόμα καθαριστεί. Όλα τα φερτά του ΙΑΝΟΥ, πέτρες, χώματα, κορμοί δέντρων κλπ, παραμένουν μέσα στην κοίτη του ρέματος.
Στα  Αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας της δημοτικής ενότητας Ιτάμου Καρδίτσας καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την έλλειψη νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον πέρυσι είχαν αποκλειστεί για αρκετές μέρες λόγω των  κατολισθήσεων που κατέστρεψαν σε πολλά σημεία τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας τους με την Καρδίτσα, αλλά και το εσωτερικό δίκτυο των χωριών. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κάτοικοι της Νεράιδας από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω της κατάρρευσης των πεζογεφυρών Σωτήρα και Τσιροπλάκι, καθώς και της μη ολοκλήρωσης της κατασκευής της γέφυρας στη θέση Ρογκάκια που έχει καταστραφεί από προηγούμενη πλημμύρα και που εκκρεμεί δώδεκα χρόνια.
Παρόλο που δεν ξεκίνησε κανένα έργο, έχουν ήδη δοθεί 10,84 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ ως προκαταβολή για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι κάτοικοι του χωριού Νεράιδας μάλιστα πληροφορήθηκαν ότι η εργολαβία αποκατάστασης του δρόμου, που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ, δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα, με συνέπεια το χωριό τους να κινδυνεύει να αποκλειστεί πάλι με τις επόμενες βροχές. Επιπλέον ενημερώθηκαν ότι για όσο διάστημα θα εκτελείται η εργολαβία της ΤΕΡΝΑ στο ενταγμένο τμήμα Αμάραντος –Σαραντάπορο, δεν θα υπάρχει παράκαμψη τοπικά, αλλά η επικοινωνία των κατοίκων της Νεράιδας αλλά και του Σαρανταπόρου με την Καρδίτσα θα γίνεται μέσω Ευρυτανίας, αυξάνοντας αρκετά τη διάρκεια, αλλά και τους κινδύνους μετακίνησης. Επίσης, με βάση δημοσιεύματα, ούτε ο δρόμος για το Παλαιοζωγλόπι, περιλαμβάνεται στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση:
•Ώστε να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στο οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, τις πεζογέφυρες. Για τη συνολική αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο. Για την ένταξη στο συνολικό σχέδιο άμεσα και των τμημάτων των δρόμων που δεν περιλαμβάνονται στην εργολαβία.
•Για την αποκατάσταση των υδρομαστεύσεων στα Αγραφιώτικα χωριά και παράλληλα για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών ύδρευσης, ώστε να έχουν οι κάτοικοι τους, όλη τη χρονιά, αρκετό και ποιοτικό νερό για τις ανάγκες τους.
•Για τον καθαρισμό των ρεμάτων, την άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, προκείμενου να μην ξαναπλημμυρίσουν τα χωριά και κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες.

Ο Βουλευτής
Λαμπρούλης Γιώργος
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.35
Δύση: 17.49
Σελήνη
17 ημερών
1821
Οι Τούρκοι καταστρέφουν τους μπαρουτόμυλους των Σπηλιοτόπουλων στην Δημητσάνα.
1822
Παραχωρείται υπό όρους αμνηστεία στους Αγιορείτες. Έτσι λήγει η επανάσταση στη Χαλκιδική.
1825
Ιδρύεται στο Ναύπλιο νοσοκομείο για τους τραυματίες αγωνιστές.
1828
Ορκίζεται στην Αίγινα η Κυβέρνηση του Καποδίστρια.
1867
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Γεώργιο Διβόλη.
1878
Έλληνες επαναστάτες δρουν κατά των Τούρκων στη Δυτική Μακεδονία.
1897
Τμήμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος απελευθερώνει την Αγιά και τους οχυρούς τουρκικούς στρατώνες Λειβαδίων.
1944
Βούλγαροι εκτελούν Έλληνες στα Ριζανά Σερρών.
1956
Στην Αμμόχωστο οι Άγγλοι σκοτώνουν τον μαθητή Πέτρο Γιαλλούτσο, που ήταν σημαιοφόρος σε διαδήλωση.
1957
Στο Προδρόμι Κύπρου οι Άγγλοι σκοτώνουν τον επικηρυγμένο μαθητή Γ. Παπαβερκίου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"