altΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας σας προσκαλεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στις 18:00 η ώρα, στα διαδικτυακά εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Πολυτέλεια …. στην ‘άλλη’ ζωή…. Ταφικές συνήθειες της αριστοκρατίας στους ρωμαϊκούς Γόμφους». H έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 και φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

Στην έκθεση θα εκτεθούν ευρήματα από δύο πλούσια κτερισμένους ρωμαϊκούς τάφους από την αρχαία πόλη των Γόμφων κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας. Τα κτερίσματα περιλαμβάνουν γυάλινα μυροδοχεία, χρυσά ελάσματα, χρυσά δακτυλίδια με παραστάσεις, αργυρά και χάλκινα ανάγλυφα σκεύη καθώς και σιδερένιο οπλισμό (ξίφη, αιχμές δοράτων κλπ), υποδηλώνοντας ότι οι τάφοι ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη της πόλης των Γόμφων της ρωμαϊκής εποχής.
Τα εγκαίνια και η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και για την παρακολούθησή της μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας στο facebook και το Youtube.
 
Εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας
Η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας
Μαρία Βαϊοπούλου
Αρχαιολόγος


 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.08
Δύση: 18.39
Σελήνη
22 ημερών
629
Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό.
1814
Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία από τους Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο στην Οδησσό της Ρωσίας.
1825
Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα Μεσσηνιακά φρούρια.
1831
Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στη γραμή Άρτας-Βόλου.
1848
Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από ομάδες ενόπλων χωρικών, με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της αγγλικής προστασίας.
1906
Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας.
1922
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγγέλλει με διακήρυξη ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου.
1943
Πυρπόληση και καταστροφή 11 χωριών και εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 352 Κρητών της Επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!