altΣτην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας,  με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών.

Το πρόγραμμα κουνουποκτονίας 2021, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ  στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεργαζόμενους  Δήμους.  Στις περιοχές  για τις οποίες η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα, εκτελούνται   ψεκασμοί από εδάφους  και από αέρος,  με τη χρήση εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκευασμάτων  και τοποθετούνται παγίδες συλλογής και ταυτοποίησης εντόμων. Τα αποτελέσματα  από τους μέχρι σήμερα ψεκασμούς  κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, όπως προκύπτει από τις επαφές με  τοπικούς φορείς και κατοίκους  σε οικισμούς  παρέμβασης.  

Οδηγίες προστασίας
«Τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να τσιμπούν  το πληθυσμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα μεταδίδουν ασθένειες»  επισημαίνει  η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας - Τμήμα  Δημόσιας Υγιεινής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
 Ο ιός του Δυτικού Νείλου καθώς και άλλες ασθένειες όπως ελονοσία, πυρετός Chikungunia μεταδίδονται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν, οι πολίτες  καλούνται να τηρούν σχολαστικά  τα   παρακάτω ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:
-Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
-Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.  
-Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. . Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
-Αντικατάσταση νερού σε μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
-Καλό κούρεμα γρασιδιών, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
-Πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
-Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
-Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που  μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να  αποστραγγίζουν καλά.
-Τα λούκια και οι υδρορροές  στη  σκεπή πρέπει  να  διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα  φράζουν  από  φύλλα  ή  κλαδάκια  δένδρων  και  συγκρατούν  το  νερό  της βροχής.
-Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
-Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
-Τα  κουνούπια  συχνά  επιλέγουν  να  γεννήσουν  τα αβγά τους  στο  νερό  που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του  κήπου.  Για  όσα  από  αυτά  δεν  μπορούν  να  απομακρυνθούν  θα  πρέπει  να φροντίσουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.
-Λήψη μέτρων αποτροπής εισόδου κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών, με την τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σιτών στα παράθυρα, στις πόρτες και στους φεγγίτες και κουνουπιέρων στους χώρους κατάκλισης και ύπνου, ειδικά για τα βρέφη κα τους ηλικιωμένους.
-Χρήση ειδικών απωθητικών συσκευών ρεύματος για τα εσωτερικό των κατοικιών ή καύσης (σπιράλ) για τους εξωτερικούς χώρους και απωθητικών λοσιόν με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε βρέφη ή ηλικιωμένους.
-Χρήση κλιματισμού στους εσωτερικούς χώρους, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και χρήση ανεμιστήρων, καθώς το ρεύμα αέρα δυσχεραίνει τη δράση τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.08
Δύση: 18.39
Τελευταίο Τέταρτο
629
Ο Αυτοκράτωρ Ηράκλειος επιστρέφει νικητής στην Κωνσταντινούπολη, φέρνοντας μαζί του τον Τίμιο Σταυρό.
1814
Ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία από τους Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο στην Οδησσό της Ρωσίας.
1825
Ο Ιμπραήμ κυριεύει την Κυπαρισσία, καίει τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους και την Λιγούδιστα και επιστρέφει στα Μεσσηνιακά φρούρια.
1831
Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ρυθμίζονται τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας στη γραμή Άρτας-Βόλου.
1848
Εξέγερση στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας από ομάδες ενόπλων χωρικών, με σκοπό την κατάργηση του καθεστώτος της αγγλικής προστασίας.
1906
Στην πλατεία της Δράμας απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρμέν Κούπτσιος (Προκόπιος) από τον Βώλακα Δράμας.
1922
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος αναγγέλλει με διακήρυξη ότι παραιτείται από τον θρόνο υπέρ του Διαδόχου Γεωργίου.
1943
Πυρπόληση και καταστροφή 11 χωριών και εκτέλεση από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής 352 Κρητών της Επαρχίας Βιάννου Ηρακλείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!