altΣε λίγες μέρες συμπληρώνεται 1 χρόνος από τη φονική πλημμύρα που χτύπησε το νομό μας τον περσινό Σεπτέμβρη, κατά την οποία θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν λαϊκές περιουσίες.  Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή της καταστροφής με την πρωτοπόρα δράση τους μπήκαν μπροστά για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, οργάνωσαν ομάδες αλληλεγγύης και βοήθειας ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν τις αιτίες αλλά και τους υπεύθυνους αυτής της καταστροφής, πρωτοστατώντας στην οργάνωση της λαϊκής διεκδίκησης.

Αντιπάλεψαν τη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων να τα «ρίξουν» όλα στην κλιματική αλλαγή και στον ακραίο χαρακτήρα του φαινόμενου, αποκρύπτοντας επί της ουσίας τις εγκληματικές τους ευθύνες όπως και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ), για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας τα οποία δεν είναι επιλέξιμα αφού δεν είναι ανταποδοτικά, δηλαδή δεν αποφέρουν κέρδος στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Δυστυχώς η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η ζωή και η περιουσία του λαού μπαίνει στο ζύγι του κόστους-οφέλους. Οι καταστροφές που ακολούθησαν με τους σεισμούς στη Θεσσαλία, τις πυρκαγιές στη Β.Εύβοια, στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και οι πλημμύρες σε χώρες της Ευρώπης απέδειξαν περίτρανα ότι ο υπεύθυνος είναι κοινός και δεν είναι ο «κακός μας ο καιρός» αλλά ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που στο επίκεντρο δεν έχει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών αλλά το κέρδος για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο.
Στη διάρκεια όλης αυτής της χρονιάς το ΚΚΕ δεν υπέστειλε ούτε μια στιγμή τη σημαία του αγώνα για να δοθούν οι αποζημιώσεις και να αποκατασταθούν οι πληγέντες στο 100% και να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο νομό και όχι μόνο οι αποκαταστάσεις των ζημιών που περίτρανα διαφημίζει η Περιφέρεια οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως αφήνουν το λαό της Καρδίτσας στο έλεος μιας επόμενης καταιγίδας.
H κυβέρνηση της ΝΔ μάλιστα προκλητικά προβάλλει την περιοχή ως υπόδειγμα ικανοποίησης των πληγέντων που θα εφαρμοστεί και στους πυρόπληκτους. Αλήθεια την ίδια γνώμη έχουν οι πάνω από 100 οικογένειες στην Καρδίτσα, που τα σπίτια τους είτε κατέρρευσαν είτε κρίθηκαν κατεδαφιστέα/ μη κατοικήσιμα και δεν έχουν πάρει ακόμα το επίδομα ενοικίου, ζητώντας τους μάλιστα να πληρώσουν τα γκρεμίσματα κι από την τσέπη τους;
Ρωτάμε, την ίδια άποψη έχουν οι 1600 αγρότες πληγέντες που έκαναν τελικά αίτηση για αποζημίωση αγροτικού εξοπλισμού και παγίου κεφαλαίου κι οι 500 από αυτούς έχουν πάρει μόλις το 20% της ζημιάς τους;
Η γιατί είναι στο περίμενε εδώ και ένα χρόνο οι 1000 ενστάσεις για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ;Δεν θέλει και πολύ σοφία ότι στέλνουν με όλους τους τρόπους τον κοσμάκη για μια ακόμα φορά στα νύχια των τραπεζών.
Αλήθεια την ίδια γνώμη «για γρήγορη κι αποτελεσματική ανταπόκριση της κυβέρνησης και του αστικού κράτους» έχουν κι οι αυταπασχολούμενοι ή οι μικροεπιχειρηματίες της Καρδίτσας που έχουν πάθει ζημία άνω των 8000 ευρώ από την εφάπαξ αποζημίωση και οι 1400 έχουν πάρει μόλις το 20%, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το ύψος της αποζημίωσης θα είναι στο 55% της ζημιάς.
Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση του 1 χρόνου από τις πλημμύρες, προχώρησε στην έκδοση ενός 4σέλιδου εντύπου και στη δημιουργία βίντεο που κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο και στα οποία αναδεικνύονται οι αιτίες και οι υπεύθυνοι αλλά και η πρόταση του ΚΚΕ   
Θέλουμε να απευθυνθούμε στον λαό της Καρδίτσας, που ήδη υποφέρει από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, και να του πούμε πως οι καταστροφικές πλημμύρες, οι συνέπειες της πανδημίας, η μείωση του εισοδήματος, η ακρίβεια που τσακίζει κόκκαλα, είναι αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης πολιτικής που είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη, για την οποία περηφανεύτηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, τα σπασμένα τα πληρώνει πάντα ο λαός.
Βάζουμε ανοιχτά το εξής ερώτημα: είναι αντικειμενικό να είμαστε εκτεθειμένοι σε τέτοιες φυσικές καταστροφές το 2020 και το 2021, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αλματώδη ανάπτυξη; Απόλυτα απαντάμε όχι! Για το ΚΚΕ το κριτήριο τι μπαίνει στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών, το κέρδος ή οι λαϊκές ανάγκες;
Για το ΚΚΕ στο επίκεντρο μπαίνει η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών τη λύση δίνει η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με ενιαίο φορέα κατασκευών στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας. Σε αυτή θα εξασφαλίζεται και θα αναπτύσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, με την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής. Θα εξασφαλίζεται η προστασία από φυσικές καταστροφές με την αξιοποίηση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό το δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ.
Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα συμπόρευσης και δράσης στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τις γυναίκες, τη νεολαία, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, να παλέψουμε, να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουμε και να ανοίξουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ θα πάρει μια σειρά πρωτοβουλίες με περιοδείες, συσκέψεις, συζητήσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά καθώς και θα προχωρήσει στη διοργάνωση μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης, όπου όλα αυτά θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
20 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"