altΑπό τον Νοέμβριο του 2020, όταν λόγω ιδιαίτερων συνθηκών βρέθηκε στη δίνη ενός βάναυσου πανδημικού κύματος, η Δεσκάτη Γρεβενών προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ημιορεινή κωμόπολη των 5.000 κατοίκων και έδρα του ομώνυμου Δήμου αποτέλεσε το πεδίο μιας συνεχιζόμενης έρευνας, η οποία στις διάφορες φάσεις της έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την διασπορά και επιδημιολογία του ιού, την ανοσία που εξασφαλίζεται μέσω νόσησης και αυτή που αποκτάται μέσω εμβολιασμού.

Η περιοχή κατέχει μια σειρά από διαδοχικά ρεκόρ: Το Νοέμβριο του 2020, εν μέσω επέλασης του σφοδρού επιδημικού κύματος, η θετικότητα των τεστ στον πληθυσμό της έφτασε ως και το 72%. Λίγους μήνες μετά, και πριν ακόμη αρχίσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, είχε εξασφαλίσει ανοσία 45%, μέσω της φυσικής νόσησης. Στη συνέχεια η κωμόπολη ήταν από τις πρώτες περιοχές που ξεπέρασαν το 80% εμβολιαστικής κάλυψης. Σήμερα, η ανοσία στον πληθυσμό αγγίζει το απόλυτο 100%, με έναν συνδυασμό εμβολίου και νόσησης με την παραλλαγή Όμικρον.

«Πήγαμε πριν από ένα μήνα – ήταν ή τρίτη μας επίσκεψη – και μετρήσαμε τα αντισώματα 151 ανθρώπων. Οι 150 από αυτούς είχαν υψηλά αντισώματα, διπλάσια από αυτά που είχαν πριν από την Όμικρον», λέει στο iatronet.gr ο επικεφαλής της μελέτης, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης (φωτογραφία), καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Το ποσοστό ρεκόρ (99,4%) εξασφαλίστηκε αφενός με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και με τρίτη δόση, με την κρίσιμη συμβολή της νόσησης από την Όμικρον, που λειτούργησε όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ως μια επιπλέον ενισχυτική δόση.

Ο ίδιος εκτιμά πως στο επίπεδο της χώρας η ανοσία έχει φτάσει στο 80%, αν συνυπολογιστούν το εμβολιαστικό ποσοστό και το γεγονός ότι η Όμικρον μόλυνε περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iatronet.gr” (εδώ)

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.12
Δύση: 18.33
Σελήνη
25 ημερών
1690
Έλληνες και Ενετοί απελευθερώνουν από τους Τούρκους τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου.
1834
Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του Εληνικού Κράτους.
1906
Αποβιβάζεται στη Σούδα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλ. Ζαΐμης, ως δεύτερος Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το αεροδρόμιο

Μια ξανθιά πάει με τον αρραβωνιαστικό της να δουν ένα σπίτι που θέλουν να αγοράσουν.
Καθώς μελετούν το σπίτι ο αρραβωνιαστικός λέει στον μεσίτη:
– Ωραίο το σπίτι και σε καλή τιμή. Αλλά παρατηρώ ότι βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο. Δε θα’ χει πολύ θόρυβο;
– Θα έχει, αλλά ύστερα από μια βδομάδα θα τον συνηθίσετε και δεν θα έχετε πρόβλημα, του απαντάει ο μεσίτης.
Και η ξανθιά λέει αποκρινόμενη και στους δύο:
– Αχ να το πάρουμε αγάπη μου και δεν πειράζει, την πρώτη βδομάδα, μένουμε σε ξενοδοχείο!