altΦανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τον ηλεκτρισμό και τις λάμπες! Είναι βέβαιο ότι αν ο Τόμας Έντισον θεωρούσε τις αποτυχίες στα πειράματα του ως «αποτυχία» και αποφάσιζε να τα παρατήσει, ο κόσμος θα ήταν πιο σκοτεινός. Ωστόσο συνέχισε να προσπαθεί και χρησιμοποίησε τις αποτυχίες ως εμπειρίες μάθησης, που τον οδηγούσαν κάθε φορά πιο κοντά στο στόχο του.

Οι πανελλήνιες τελείωσαν... οι βαθμολογίες βγήκαν…η ανακοίνωση των βάσεων έγινε. Αν είσαι από εκείνους που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και τα τηλέφωνα δε σταμάτησαν να χτυπούν για να ακούσεις μπράβο ,θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο καινούριο σου ξεκίνημα. Αν πάλι δεν είσαι στη λίστα των επιτυχόντων και για διάφορους λόγους δεν κατάφερες να εισαχθείς σε μια σχολή της αρεσκείας σου, θυμήσου τον Έντισον. Το μέλλον δεν το καθορίζει ούτε μια επιτυχία αλλά ούτε και μια αποτυχία. Το καθορίζει ο τρόπος που διαχειρίζεσαι και αντιμετωπίζεις την καθεμία από αυτές.
Την στιγμή που η προσοχή είναι στραμμένη στους επιτυχόντες, που το διαδίκτυο γέμισε με αναρτήσεις από τα παιδιά που πέτυχαν και μοιράζονται την χαρά τους, δε θα πρέπει να παραμελούμε αυτούς που έδωσαν τον δικό τους αγώνα και δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν.
Προφανώς αισθάνονται αβεβαιότητα και ίσως φόβο, σχετικά με το τι θα κάνουν στο μέλλον. Ίσως νιώθουν θυμό για τον εαυτό τους, αλλά και για την ίδια την εξεταστική διαδικασία. Σίγουρα όμως σε αυτή την ηλικία το αίσθημα της αποτυχίας τους φαίνεται δυσβάσταχτο.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί αυτό , να το στηρίξουν οι γονείς, οι δάσκαλοι , οι φίλοι και να το βοηθήσουν να αντιληφθεί ότι πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται επιτυχημένοι , ξεκίνησαν έχοντας αποτυχίες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Αυτή η προσωρινή αποτυχία μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να δει τι δεν πήγε καλά, να βελτιώσει την επίδοσή του και να πετύχει το στόχο του.
Ευτυχισμένος στην ζωή δεν γίνεσαι εάν έχεις περάσει σε μια σχολή αλλά όταν έχεις βρει αυτό που αγαπάς να κάνεις και το κυνηγάς ξεπερνώντας τα εμπόδια.Η διέξοδος από την απογοήτευση είναι να περάσεις από την αδράνεια στη δράση, οργανώσου και ζύγισε τα όνειρα και τους στόχους σου με ρεαλισμό και με πείσμα.
Όσο για τους γονείς που έκαναν θυσίες, δουλεύοντας σκληρά, για να προσφέρουν την καλύτερη μόρφωση στο παιδί τους, μπορεί να ανησυχούν για το τι θα απογίνει στο μέλλον, πρέπει όμως να καταλάβουν πως απέτυχε απλά σε μια δοκιμασία ,ΟΧΙ σε όλη του την ζωή. Βοηθήστε το παιδί να ανασυγκροτηθεί , να αναλάβει τις ευθύνες του και να επανασχεδιάσει το μέλλον του .Στηρίξτε το προκειμένου να ξεπεράσει την αποτυχία και να την μετατρέψει σε επιτυχία.
Επιπρόσθετα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, ιδιαίτερα στις μικρότερες κοινωνίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις ΔΕΝ συνδέεται με την κοινωνική επιτυχία ή αποτυχία της οικογένειας. Η ίδια η ζωή άλλωστε, έχει αποδείξει πως η επαγγελματική ,οικονομική και κοινωνική καταξίωση δεν εξαρτάται από το πόσα μόρια συγκέντρωσε κάποιος στις εξετάσεις.
Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ας μάθουμε στα παιδιά την αξία της αποτυχίας , να ανοίγουν δηλαδή τους δικούς τους δρόμους με επιμονή και αγώνα ,ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη
Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός
Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής
Ισότητας των Φύλων
Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.20
Δύση: 19.17
Σελήνη
2 ημερών
641
Ο εγγονός του Ηρακλείου, Κώνστας Β΄, ανεβαίνει στον θρόνο.
1672
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Νικόλαο από την Θεσσαλία.
1764
Οι Τούρκοι θανατώνουν στη Θεσσαλονίκη με ραβδισμούς τον νεομάρτυρα Ακυλίνα από τον Λαχανά Θεσσαλονίκης.
1822
Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Παραμυθιά Έλληνες χριστιανούς που αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.
1831
Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ι. Καποδίστριας.
1905
Στην πλατεία "Ατ Παζάρ" του Μοναστηρίου, απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνος καπετάν Κώττας.
1917
Οι Τούρκοι διώκουν Έλληνες σε Νεοχώριο, Καλλίπολη, Ανατολική Θράκη, Σμύρνη και Φιλαδέλφεια.
1918
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει ολόκληρη την Ανατ. Μακεδονία από τους Βουλγάρους.
1941
Ιδρύεται στην Αθήνα το "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο" (ΕΑΜ), με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
1944
Το 1ο Τάγμα της ΙΙΙ Ορεινής Ταξιαρχίας επιτίθεται κατά της πόλεως Μπελάρια της Ιταλίας και την καταλαμβάνει.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.