altΚρίσιμη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να προσβλέπει στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό θα καθίσουν τελικά και οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους αφού ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις.
Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.
Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη «καλής θέλησης» οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Στο ραντεβού θα εκπροσωπηθεί η πλειονότητα των μπλόκων, ενώ θα δεν πάρουν μέρος ο Βαγγέλης Μπούτας-ΠΑΣΥ, το μπλόκο του Προμαχώνα, η Πρωτοβουλία Αγροτών -που άλλαξε στάση- και μέχρι την τελευταία στιγμή γινόταν διαβουλεύσεις για να συμμετάσχουν αγρότες από τα μπλόκα της Κρήτης.
Στο Μαξίμου στις 12 οι αγρότες  
Η κυβέρνηση έκανε σύσκεψη αργά χθες το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ ρόλους-κλειδιά παίζουν η υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί στη θέσπιση του μητρώου αγροτών, που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των συμμετεχόντων στην συνάντηση, ενώ θα παρουσιάσει και βελτιωμένες προτάσεις στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.
Με χθεσινή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησης και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση η πλειονότητα των μπλόκων.
«Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», κάλεσε τους αγρότες να δουν από κοινού με την κυβέρνηση «τις μεγάλες πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την επόμενη μέρα».
Αναφορικά με την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ο κ. Αποστόλου, είπε ότι χρειάζεται πνεύμα συνεννόησης από όλες τις πλευρές για να βρεθούν λύσεις και πρόσθεσε ότι από πλευράς κυβέρνησης έχουν γίνει οι απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.
Ακόμη, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και των οικονομικών μεγεθών του αγροτικού εισοδήματος, για την απόκτηση ρευστότητας, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας που μένει τελικά στον παραγωγό και την μείωση του κόστους παραγωγής.
Μεταξύ των περίπου 24 που θα πάρουν μέρος στη σημερινή συνάντηση είναι αγροτοσυνδικαλιστές από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Μελισσοκόμων, από το μπλόκο των Τεμπών-Μικροθηβών, κ.ά., από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.
Ο Β. Μπούτας που μέχρι τώρα εμφανίζονταν αδιάλλακτος και αρνούνταν τον διάλογο, αποφάσισε χθες να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, πάνω στο πλαίσιο των αιτημάτων της ΠΑΣΥ.
Με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, η γραμματεία της οποίας συνεδρίασε χθες αργά το βράδυ στην Αθήνα για τον ορισμό των εκπροσώπων που θα πάνε στις 12 το μεσημέρι στο Μαξίμου, κλείστηκαν για σήμερα άλλα δύο ραντεβού, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17.00 και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Χθες το μεσημέρι λύθηκε η πολιορκία ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μετά από έντονο παρασκήνιο και πιέσεις που ασκήθηκαν εκατέρωθεν.
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.13
Δύση: 19.35
Πρώτο Τέταρτο
326 π.Χ.
Διάβασις του Υδάσπου ποταμού και μεγαλειώδης νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί του βασιλέως Πώρου των Ινδιών.
1821
Επίθεση του Ελληνικού Στόλου στην Ερεσσό Λέσβου.
Επανάσταση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
1866
Οι Κρήτες επαναστάτες ζητούν περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις από την Πύλη.
1920
Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων απελευθερώνει το Καραγάτς, προάστειο της Αδριανουπόλεως.
1941
Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τις Κυκλάδες, εκτός από τις νήσους Σέριφο, Κέα και Μήλο, τις οποίες κατέλαβαν οι Γερμανοί.
1944
Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις αναγκάζονται να διακόψουν τις επιχειρήσεις βόρεια της γέφυρας Παπαδών Δράμας.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"