Άνοιξε η μύτη μου, να ανησυχήσω;

altΑνοιξε η μύτη σας και η πρώτη κίνηση που κάνετε είναι να γείρετε το κεφάλι προς τα πίσω. Γιατί είναι λάθος αυτή η κίνηση; Ποια είναι η σωστή; Η ρινορραγία είναι κάτι που βλέπουμε συχνά στα παιδιά και στους ενηλίκους. Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις για να σταματήσουμε το αίμα; Πότε να απευθυνθούμε στον γιατρό;

Η αιμορραγία από τη μύτη (ρινορραγία ή επίσταξη, όπως ιατρικά λέγεται ) είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια και μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Οχι όμως πάντα.
Στην περιοχή της μύτης βρίσκονται πολλά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία χρησιμεύουν στο να ζεσταίνουν και να υγραίνουν τον αέρα που αναπνέουμε. Η ρινορραγία προκαλείται όταν τα αγγεία αυτά τραυματίζονται. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται τα αγγεία που αιμορραγούν, οι ρινορραγίες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες.

Τύποι ρινορραγίας
Πρόσθιες: Οι περισσότερες ρινορραγίες ξεκινούν από το κατώτερο μέρος του ρινικού διαφράγματος (πρόσθιο τμήμα της μύτης) και παρουσιάζονται με τη ροή αίματος από το ένα ή και σπανιότερα και από τα δύο ρουθούνια, όταν ο ασθενής είναι όρθιος ή κάθεται. Η πρόσθια ρινορραγία εμφανίζεται συνήθως στις μικρές ηλικίες και τις περισσότερες φορές δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος.
Οπίσθιες: Είναι πιο σπάνιες και συνήθως πιο σοβαρές. Η αιμορραγία ξεκινά από τα αγγεία που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του ρινικού διαφράγματος και είναι μεγαλύτερη. Σε αυτόν τον τύπο ρινορραγίας το αίμα τρέχει προς το φάρυγγα και καταπίνεται, προκαλώντας πολλές φορές ναυτία, εμετό ή/και διάρροια. Οι οπίσθιες ρινορραγίες συνήθως είναι πιο έντονες, πιο μεγάλες και δυσκολότερες στην επίσχεσή τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "vita.gr" (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.36
Δύση: 16.59
Σελήνη
18 ημερών
1659
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Προύσα τον νεομάρτυρα Γαβριήλ, Μητροπολίτη Προύσας.
1813
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Χίο τον νεομάρτυρα Αγγελή από το Άργος.
1822
Οι Τούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας, παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θ. Κολοκοτρώνη.
1912
Η ιστορική ναυμαχία της Έλλης, στην οποία ο Ελληνικός Στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του Αιγαίου.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.
1944
Διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα καταλήγει σε αιματηρά επεισόδια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».