Προγραμματικές Συμβάσεις με την Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα Leader  στο νομό Μαγνησίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προκειμένου η Περιφέρεια να αναλάβει την υλοποίηση των έργων:

-«Μετασκευή πρώην Δημοτικού Σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης Δ. Γ. Κασλά», προϋπολογισμού 161.942,20 ευρώ και
-«Παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360  Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων - προμήθεια εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας», προϋπολογισμού 41.850 ευρώ.

« Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον πρόεδρο και τα στελέχη της  ΕΑΠ  και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αξιοποιούμε τους πόρους του προγράμματος Leader  για έργα που  τονώνουν και αναδεικνύουν την  πολιτιστική κληρονομιά και  ενδυναμώνουν την εθνική μας αυτογνωσία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μετατρέπουμε το  πρώην δημοτικό σχολείο  Πουρίου του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου  σε χώρο μνήμης ο οποίος θα στεγάζει τη συλλογή Κασλά, του διοικητή του ηρωικού τάγματος  ΙΙ/5, που απέκρουσε στο ύψωμα 731, στην Κλεισούρα της Αλβανίας, παρουσία του ίδιου του Μουσολίνι, την «Εαρινή Επίθεση» το Μάρτιο του 1941. Στο ύψωμα 731 που η νεότερη ιστορία ονομάζει «Νέες Θερμοπύλες» συνετρίβησαν οι πανίσχυρες μεραρχίες των Ιταλών και στην ουσία μ’ αυτό τον τρόπο κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Παράλληλα,  επενδύουμε στις σύγχρονες τεχνολογίες με την παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας περιοχών του Leader Μαγνησίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Τα δύο έργα

-Μετασκευή πρώην Δημοτικού Σχολείου Πουρίου σε χώρο μνήμης Δ.Γ. Κασλά
Το πρώην δημοτικό σχολείο βρίσκεται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1450 τ.μ. μέσα στον οικισμό του Πουρίου, γενέτειρα του Κασλά και απαρτίζεται από 5 κτίρια και 3 στέγαστρα. Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν τη δημιουργία χωρισμάτων από γυψοσανίδα, νέου χώρου WC  ΑμΕΑ και χώρου γκαρνταρόμπας, κατασκευή βιτρίνας από γυψοσανίδα και κρύσταλλα, εξωτερικούς χρωματισμούς, κατασκευή ράμπας πρόσβασης ΑμΕΑ, δημιουργία εσωτερικού κελύφους από γυψοσανίδα και ορυκτοβάμβακα, δημιουργία εσωτερικού μικρού αποθηκευτικού χώρου, εργασίες θερμομόνωσης, επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά, και αντικατάσταση ειδών υγιεινής. Στον περιβάλλοντα χώρο γίνεται πλακόστρωση, φωτισμός, οι τοίχοι αντιστήριξης, τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα και τα στέγαστρα χρωματίζονται ενώ κατασκευάζονται και νέα κιγκλιδώματα στη βόρεια και ανατολική πλευρά της αυλής. Παράλληλα θα γίνει προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μεταλλικών κατασκευών, πινακίδων σήμανσης κινητού εξοπλισμού και ψηφιακού υλικού συλλογής.

-Παραγωγή βίντεο εικονικής πραγματικότητας VR-360  Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων - προμήθεια εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας
Το έργο στοχεύει στην οπτικοαουστική παρουσίαση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ταυτότητας των περιοχών Leader  της Π.Ε. Μαγνησίας με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας  VR-360, με εξειδικευμένο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και υψηλή απόδοση πιστότητας και ποιότητας εικόνας. Για την απόδοση των επιλεγμένων σημείων θα πραγματοποιηθεί κινηματογράφηση με ειδικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών και  θα ακολουθήσουν εργασίες μοντάζ, χρωματικής διόρθωσης, μουσικής επένδυσης-αφήγησης, προσθήκης τίτλων, με στόχο τη δραματοποίηση σκηνών ώστε το αποτέλεσμα να δίνει στο θεατή την αίσθηση της νοητής μεταφοράς του στον επιλεγμένο τόπο και χρόνο. Θα υποστηρίζονται δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) ενώ προβλέπεται η προμήθεια κατάλληλων συσκευών  VR Headsets .

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.09
Δύση: 18.13
Σελήνη
16 ημερών
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Πρεμετή.
1943
Εκπνέει ο ποιητής Κωστής Παλαμάς.
Ένοπλο ανταρτικό τμήμα εξουδετερώνει την γερμανική φρουρά των μεταλλείων Τσαγκλί Φαρσάλων.
1959
Οι Άγγλοι διατάσσουν τον εκτοπισμό του Συνταγματάρχη Γ. Γρίβα (Διγενή) από την Κύπρο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει…