με νέο έργο που χρηματοδοτεί  και κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τη σύμβαση για την κατασκευή νέας πέτρινης πεζούλας στην είσοδο της Αργαλαστής, υπέγραψε σήμερα στο Βόλο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο προϋπολογισμού 74.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

«Δίνουμε λύση  σε ένα πρόβλημα  στην είσοδο της Αργαλαστής, στο ύψος της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων και αποκαθιστούμε την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων και την ομαλή  διακίνηση των εμπορευμάτων. Σε συνεννόηση  με το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία και την τοπική κοινωνία, καθαιρούμε την παλιά πεζούλα και την αντικαθιστούμε με νέα πέτρινη. Όλες οι παρεμβάσεις εναρμονίζονται με την  αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της περιοχής και σέβονται το φυσικό περιβάλλον» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο
Προβλέπεται η καθαίρεση της υφιστάμενης πεζούλας, η οποία αποτελεί τοίχο αντιστήριξης του πρανούς ανάντη στην είσοδο της Αργαλαστής, καθότι έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το ριζικό σύστημα των είκοσι τεσσάρων κυπαρισσιών που φύονται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από αυτή, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη στατικά. Στη συνέχεια, προβλέπεται η κατασκευή νέας πέτρινης πεζούλας, διαστάσεων 74 μ. μήκους και 1,80 μ. ύψους, η οποία κατασκευάζεται σε απόσταση 2 μ. περίπου από την υφιστάμενη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχεια του υπάρχοντος πεζοδρομίου και κατ’ επέκταση η απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ασφαλή τρόπο διέλευσης από το συγκεκριμένο σημείο, καθώς επίσης και να διευρυνθεί ο υπάρχοντας δρόμος κατά 0,30 μ.  πλάτους, γεγονός που θα βοηθήσει στην ομαλότερη και ασφαλέστερη διέλευση των οχημάτων, αφού καθημερινά δημιουργείται μποτιλιάρισμα εξαιτίας της ολιγόλεπτης στάσης διαφόρων οχημάτων προκειμένου να επισκεφθούν τα τοπικά καταστήματα.
Προκειμένου να κατασκευαστεί το νέο πέτρινο τοιχίο, γίνεται κοπή είκοσι των  κυπαρισσιών, τα οποία βρίσκονται πάνω και κατά μήκος της υφιστάμενης πεζούλας. Παράλληλα, για να επιτευχθεί η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και η υπάρχουσα αισθητική του χώρου, γίνεται φύτευση από θαμνώδη καλλωπιστική βλάστηση, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων (υπ’ αριθμ. 114163/26-03-2021 έγγραφο, με ΑΔΑ:67Π04653Π4-Ω92). Δηλαδή,  τοποθετούνται  είκοσι τέσσερις θάμνοι, κατηγορίας Θ6 και σε απόσταση περίπου τρία μέτρα από τη νέα πεζούλα. Η κατασκευή της πεζούλας από λευκή πέτρα Πηλίου  είναι απόλυτα συμβατή και σύμφωνη με το ύφος και την αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού και συνολικά το έργο  βελτιώνει την όψη ενός  κεντρικού σημείου της Τοπικής Κοινότητας Αργαλαστής.
Συγκεκριμένα, γίνονται οι παρακάτω εργασίες:
Καθαίρεση υπάρχουσας πεζούλας από λιθοδομή μήκους 70 μ.  περίπου.
Εκσκαφή σε πλάτος περίπου 2 μ. σε όλο το μήκος.
Κατασκευή πέτρινης πεζούλας ύψους 1,80 μ. από λευκή πέτρα Πηλίου.
Κατασκευή πέτρινης κλίμακας πλάτους 1,80 μ.
Κατασκευή πεζοδρομίου από κυβόλιθους Πηλίου, χρώματος γκρι, διαστάσεων 10Χ20 cm.
Ασφαλτόστρωση πλάτους 0,30 μ. περίπου, για τη διεύρυνση του δρόμου.
Φύτευση είκοσι τεσσάρων θάμνων κατηγορίας Θ6, κατά μήκος της νέας πεζούλας και σε απόσταση τριών μέτρων περίπου από αυτή.
Εγκατάσταση πέντε ιστών φωτισμού ύψους 4 μ. περίπου, κατά μήκος του νέου πεζοδρομίου.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.42
Δύση: 20.20
Τελευταίο Τέταρτο
1826
Οι Νικηταράς, Πλαπούτας και Γενναίος Κολοκοτρώνης νικούν τον Ιμπραήμ στο Βασαρά Λακωνίας.
1849
Καταστέλλεται από τις αγγλικές αρχές της Κεφαλληνίας επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων κατά της Αγγλίας στη νήσο.
1916
Οι Γερμανο-Βούλγαροι κυριεύουν το Σιδηρόκαστρο.
1921
Λήγει η μάχη του Αρτίζ Νταγ, μετά την κατάληψή του από το 4ο και 14ο Σύνταγμα Πεζικού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.